«Κίτρινα Γιλέκα»: Πολύωρες συγκρούσεις στους δρόμους, 1.000 συλλήψεις και 135 τραυματίες (pics & vids)

Gazzetta team
«Κίτρινα Γιλέκα»: Πολύωρες συγκρούσεις στους δρόμους, 1.000 συλλήψεις και 135 τραυματίες (pics & vids)
Τουλάχιστον 125.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Κριστόφ Καστανέρ, κάνοντας επίσης γνωστό ότι οι αρχές προχώρησαν σε 1.385 προσαγωγές.

«Υπάρχουν 1.385 προσαγωγές, αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. Επιπλέον, 975 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση και αυτός ο αριθμός, επίσης, θα αυξηθεί περαιτέρω» είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλώσεις έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ενώ η αυξημένη αστυνομική παρουσία θα συνεχιστεί και αύριο εφόσον χρειαστεί.

Μονάχα για το Παρίσι, η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε 920 προσαγωγές, εκ των οποίων 619 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε επίσης λόγο για 118 τραυματίες από την πλευρά των διαδηλωτών και 17 τραυματίες από τις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Όπως σημείωσε, οι αριθμοί αυτοί μπορούν να συγκριθούν με τους 201 τραυματίες διαδηλωτές και 284 αστυνομικούς το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου.

Βίντεο από τις πολύωρες οδομαχίες στο Παρίσι

Το πλήθος που βρίσκεται στους δρόμους είναι εξαγριωμένο και ήδη οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε χρήση χημικών ενώ χρησιμοποιούν και υδροφόρες.

Οι συγκεντρωμένοι καίνε γαλλικές σημαίες, βάζουν φωτιές σε κλαδιά και κάδους απορριμάτων ενώ πετούν πέτρες, τούβλα, κροτίδες και εκρηκτικούς μηχανισμούς στις αστυνομικές δυνάμεις.

Η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» σήμερα στο Παρίσι έχει οδηγήσει σε 481 προσαγωγές, ενώ άλλα 211 άτομα έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Ο αριθμός αυτός είναι ήδη μεγαλύτερος από το σύνολο των προσαγωγών (412) που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα το προηγούμενο Σάββατο, 1η Δεκεμβρίου.

«Θα ήθελα γι΄άλλη μια φορά να ευχαριστήσω όλους εκείνους, πολιτικούς αξιωματούχους, συνδικαλιστές, ενώσεις, πολίτες οι οποίοι κάλεσαν σε ηρεμία έτσι ώστε οι Γάλλοι που θέλουν να εκφράσουν διεκδικήσεις να μην αναμιχθούν με εκείνους που θέλουν να τα σπάσουν και να συγκρουστούν με τις δυνάμεις της τάξης», υπογράμμισε ο Εντουάρ Φιλίπ.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης, που μιλούσε μετά το τέλος μιας σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών, έκανε λόγο για έναν «κατ' εξαίρεση» μηχανισμό ασφαλείας «όσον αφορά τα μέσα, κατ΄εξαίρεση όσον αφορά τις επιλογές της οργάνωσης που έχουμε κάνει».

Οι αρχές, που φοβούνται ότι θα δουν να αναπαράγονται στο Παρίσι οι σκηνές αστικής βίας, ενίσχυσαν τους ελέγχους στους σταθμούς και πραγματοποιούν συστηματικές έρευνες κοντά στα σημεία της διαδήλωσης.

Η ένταση αυξήθηκε σήμερα το πρωί κοντά στα Ηλύσια Πεδία, στο Παρίσι, όπου οι δυνάμεις της τάξης εκτόξευσαν τα πρώτα δακρυγόνα εναντίον των «κίτρινων γιλέκων» που ήρθαν να διαδηλώσουν κατά χιλιάδες φωνάζοντας «Μακρόν παραιτήσου», σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Με ραντεβού συνάντησης σε ορισμένα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας, σιδηροδρομικούς σταθμούς (St. Lazare) ή πόρτες του Παρισίου, όπως η Μαγιό (porte Maillot), έφτασαν από τα ξημερώματα τα πρώτα «κίτρινα γιλέκα», που τους υποδέχθηκαν για ελέγχους οι αστυνομικοί, προκειμένου να τους επιτραπεί να συνεχίσουν την πορεία τους προς στο κέντρο…

Προβλήματα παρουσιάζονται σε διάφορα σημεία του γαλλικού δικτύου δρόμων και αυτοκινητοδρόμων. Χίλια «κίτρινα γιλέκα» διαδήλωσαν στη Μασσαλία, των οποίων προπορεύθηκαν τα πληρώματα ασθενοφόρων που εντάχθηκαν στη διαδήλωση με τα οχήματά τους.

«Δεν είμαστε εδώ για να τα σπάσουμε, πρέπει να πορευθούμε με ακάλυπτα τα πρόσωπα (...) Οι διεκδικήσεις που έχουμε όλοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, διευθυντές επιχειρήσεων (...) είναι η αγοραστική δύναμή μας, και να μας σεβαστούν, να μας ακούσουν», δήλωσε ενώπιον του πλήθους η Βιβά Νοέ.

Η κινητοποίηση από τα κίτρινα γιλέκα ξεκίνησε στην Γαλλία ως διαμαρτυρία για τις τιμές των καυσίμων και μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να… πάγωσει τις αυξήσεις ωστόσο το κίνημα πήρε γιγαντιαίες διαστάσεις. Πλέον οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν.

Από την Παρασκευή στους δρόμους του Παρισιού έχουν κάνει την εμφάνισή τους τεθωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής. Ογδόντα εννέα χιλιάδες άνδρες των δυνάμεων της τάξης, εκ των οποίων 8.000 στο Παρίσι, αναπτύχθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια με στόχο να αποφευχθούν οι ταραχές που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο.

Για σήμερα, πολλές ξένες πρεσβείες έχουν συστήσει στους υπηκόους των χωρών τους να είναι προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους στο Παρίσι, ή ακόμη καλλίτερα εάν μπορούν να αναβάλλουν το ταξίδι τους.

Για λόγους ασφαλείας, ο Πύργος του Άιφελ και το Μουσείο του Λούβρου θα παραμείνουν κλειστά. Παράλληλα, έχει αναβληθεί η αγωνιστική στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Γαλλίας.

Στο μεταξύ, σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία βίντεο με μαθητές οι οποίοι διαμαρτύρονταν να έχουν γονατίσει προκειμένου να τους συλλάβουν οι αστυνομικοί.