«Πολεμικές» προετοιμασίες στη Γαλλία: Επί ποδός 89.000 αστυνομικοί και τεθωρακισμένα (pics)

Gazzetta team
«Πολεμικές» προετοιμασίες στη Γαλλία: Επί ποδός 89.000 αστυνομικοί και τεθωρακισμένα (pics)
Με 89.000 αστυνομικούς και τεθωρακισμένα οχήματα στους δρόμους όλης της χώρας, θα σταθεί η γαλλική κυβέρνηση απέναντι στα «Κίτρινα Γιλέκα» που σχεδιάζουν τη νέα τους κινητοποίηση για το Σαββατοκύριακο.

«Αντιμετωπίζουμε ανθρώπους που δεν θα έρθουν για να διαδηλώσουν, αλλά για να σπάσουν και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα τους αφήσουμε να κάνουν ό,τι θέλουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, σκιαγραφόντας το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα που επικρατεί μετά την άρνηση του κινήματος να σταματήσει τις κινητοποιήσεις του, μετά τις υποσχέσεις της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, προσπάθησε ακόμα με αυτήν του τη φράση να δικαιολογήσει τη χρήση εκ μέρους της γαλλικής Αστυνομίας, του τεθωρακισμένου VBRG το οποίο μπορεί να εκτοξεύει δακρυγόνα, να «καθαρίζει» οδοφράγματα και η χρήση του σε αστικό ιστό, είναι σπάνια.

Στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, έχει κυριαρχήσει το κλίμα προετοιμασίας «πολέμου», καθώς οι αρχές προετοιμάζονται για την τέταρτη εβδομάδα των κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων», ενώ και μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες, καταστήματα, εστιατόρια ενισχύουν την προστασία τους με προστατευτικές λαμαρίνες.

Στην πλατεία της Βαστίλης, η οποία βρίσκεται σε φάση πεζοδρόμησης, οι εργάτες απομάκρυναν όλα τα μεταλλικά και τσιμεντένια αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

Τα παράθυρα της Τράπεζας της Γαλλίας, ενισχύθηκαν, ενώ το προσωπικό της Όπερας της Βαστίλης «ασφάλισε» τα όργανα της ορχήστρας σε κάποια από τις αποθήκες, υπό τον φόβο μιας επίθεσης στο κτήριο.

Κλειστά θα παραμείνουν το Σάββατο, τόσο ο Πύργος του Άιφελ όσο και το μουσείο του Λούβρου. Στο Μπορντό, δώδεκα δημόσια κτήρια θα παραμείνουν επίσης κλειστά, ενώ η αγωνιστική στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Γαλλίας έχει αναβληθεί, καθώς η Αστυνομία έχει να ασχοληθεί με τις κινητοποιήσεις.