Στη φυλακή Ρώσος ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων για μία ανάρτηση στο Facebook

Gazzetta team
Στη φυλακή Ρώσος ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων για μία ανάρτηση στο Facebook
Ο Λεβ Πανομαριόφ αντιμετώπιζε την κατηγορία της υποκίνησης σε παράνομες συγκεντρώσεις, ενώ Ρώσοι ακτιβιστές καταγγέλουν εκ νέου την κυβέρνηση Πούτιν για πλήρη καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο γνωστός Ρώσος ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λεβ Πανομαριόφ, επικεφαλής του κινήματος «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα» και μέλος της Ομάδας του Ελσίνκι, καταδικάστηκε από δικαστήριο της Μόσχας σε 25 ημέρες κράτηση, επειδή μέσω ανάρτησης του στο Facebook καλούσε πολίτες να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις που δεν είχαν εγκριθεί από τις αρχές.

Το κίνημα «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα» χαρακτήρισε την σύλληψη του 77χρονου Λεβ Πανομαριόφ παράνομη και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η συγκέντρωση πραγματοποιούνταν με την μορφή της λαϊκής συνέλευσης, χωρίς πλακάτ και συνθήματα, κάτι που δεν απαιτεί την έγκριση εκ μέρους των οργάνων εξουσίας» δήλωσε στο Interfax το γραφείο τύπου του κινήματος .

Διοργανωτές των συγκεντρώσεων ήσαν οι γονείς των νεαρών ατόμων που κατηγορούνται για «εξτρεμιστική δράση» και φέρονται ως εμπλεκόμενοι στις υποθέσεις των οργανώσεων «Νέο Μεγαλείο» και «Δίκτυα». Οι αρχές δεν ενέκριναν την δράση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε παρόλα αυτά σε μερικές πόλεις της Ρωσίας στις 28 Οκτωβρίου.

Κατά την διάρκεια των συγκεντρώσεων, συνελήφθησαν 18 άτομα στην Μόσχα και 40 στην Αγία Πετρούπολη.

Στην υπόθεση που αφορά την οργάνωση «Νέο Μεγαλείο» κατηγορούνται 10 άτομα, εκ των οποίων τα τέσσερα έχουν συλληφθεί και τα έξι βρίσκονται σε κατ οίκον περιορισμό. Όλοι τους δεν αποδέχονται τις κατηγορίες.

Η ανάκριση ισχυρίζεται ότι τα μέλη της οργάνωσης «Νέο Μεγαλείο» επιδίωκαν να ανατρέψουν δια της βίας των υπάρχον πολιτικό σύστημα στην Ρωσία.

Προετοιμαζόμενοι για τον σκοπό αυτό τύπωναν προκηρύξεις, συζητούσαν την στρατηγική τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έκαναν προπονήσεις στα περίχωρα της Μόσχας. Σύμφωνα με τις αρχές εκπαιδεύονταν στην χρήση όπλων και στην κατασκευή βομβών μολότοφ.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης τους, ισχυρίζονται ότι το κατηγορητήριο βασίστηκε σε μαρτυρίες πληροφοριοδοτών.

Στην υπόθεση που αφορά τα «Δίκτυα» κατηγορούνται 11 άτομα, που είναι αντιφασίστες, και είναι κάτοικοι της πόλης Πένζα και Αγίας Πετρούπολης. Οι κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ έχουν διαμαρτυρηθεί ότι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια.

Τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της 28ης Οκτωβρίου διοργάνωσαν οι γονείς των κατηγορουμένων, οι οποίοι ζητούσαν να σταματήσει η ποινική δίωξη των παιδιών τους και να διερευνηθούν οι καταγγελίες των κατηγορουμένων ότι υπέστησαν βασανιστήρια.