Ισπανία-Μεγ.Βρετανία τα βρήκαν για το Γιβραλτάρ: Ορθάνοιχτος ο δρόμος για το Brexit

Gazzetta team
Ισπανία-Μεγ.Βρετανία τα βρήκαν για το Γιβραλτάρ: Ορθάνοιχτος ο δρόμος για το Brexit
Μετά από την συμφωνία που επιτεύχθηκε αφού η Ισπανία έλαβε τις εγγυήσεις που ζητούσε από το Λονδίνο για το μέλλον του Γιβραλτάρ ο δρόμος για την έγκριση της συμφωνίας της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή θεωρείται ανοιχτός.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έφθασε αργά το απόγευμα του Σαββάτου στις Βρυξέλλες, όπου έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τους δύο αξιωματούχους να μην προχωρούν σε δηλώσεις.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για το Γιβραλτάρ. Ο ίδιος είπε πως οι όποιες μελλοντικές συνομιλίες σχετικά με το Γιβραλτάρ, θα γίνουν με την συμμετοχή της χώρας του. «Έχουμε συμφωνία για το Γιβραλτάρ», είπε ο κ. Σάντσεθ αφού η Βρετανία έδωσε διαβεβαιώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα επιμείνει στην μετάφραση της συμφωνίας αποχώρησης για το Brexit ως μιας δέσμευσης της ΕΕ να εφαρμόσει μία μελλοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας στο Γιβραλτάρ, καθησυχάζοντας την Ισπανία για το ζήτημα αυτό.

Η βρετανική κυβέρνηση «θα διαπραγματευτεί της μελλοντικές συμφωνίες για την υλοποίηση της Κοινής Πολιτικής Διακήρυξης εκ μέρους όλων των περιοχών για τις εξωτερικές σχέσεις των οποίων είναι υπεύθυνη η Βρετανία, προκειμένου να διασφαλίσει μία κατάλληλη και επωφελή μελλοντική σχέση με την ΕΕ και λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες σχέσεις με την ΕΕ», σύμφωνα με μία επιστολή του Βρετανού πρεσβευτή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Τιμ Μπάροου που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.

Τουσκ: Θα προτείνω την έγκριση της συμφωνίας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συστήσει την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit, την οποία η ΕΕ διαπραγματεύτηκε με την Βρετανία. «Θα συστήσω αύριο, την έγκριση του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Κανένας δεν έχει λόγους να είναι ευτυχισμένος. Αλλά, τουλάχιστον σε αυτήν την δύσκολη ώρα, η ΕΕ των 27 πέρασε το τεστ της ενότητας και της αλληλεγγύης» είπε ο ίδιος.

Στις Βρυξέλλες και ο Αλέξης Τσίπρας

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει αύριο Κυριακή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής. Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής ξεκινούν στις 10.30 το πρωί.

Πηγή: reader.gr