Όλες οι θεωρίες συνωμοσίας 55 χρόνια μετά δολοφονία του JFK (vid)

Gazzetta team
Όλες οι θεωρίες συνωμοσίας 55 χρόνια μετά δολοφονία του JFK (vid)
Πέρασαν 55 χρόνια από τη δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι κι όμως ένα πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να τυλίγει μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές στην ιστορία της Αμερικής.

Πριν από έναν χρόνο περίπου ο νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να φέρει στο φως όλα τα στοιχεία που υπάρχουν στα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία του, προκαλώντας ενθουσιασμό σε όλους εκείνους που υποστηρίζουν πως όσα γνωρίζουμε δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα.

Την εξαγγελία έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω του λογαριασμού του στο Twitter σημειώνοντας: «Μόλις συγκεντρωθούν οι απαραίτητες πληροφορίες, θα επιτρέψω ως Πρόεδρος τη δημοσιοποίηση των απόρρητων αρχείων JFK».

Τα 2.891 έγγραφα και οι πάνω από 30.000 απόρρητοι φάκελοι που αφορούν την υπόθεση δόθηκαν τελικά στη δημοσιότητα.

Τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα των Εθνικών Αρχείων στις ΗΠΑ, όμως ο Τραμπυπέκυψε στις πιέσεις και αποφάσισε τελικά να μην δημοσιοποιηθούν 300 «ευαίσθητα» έγγραφα.

Οι θεωρίες συνωμοσίας που αφορούν τη δολοφονία του Κένεντι ήταν ανέκαθεν πολλές και μετά την απόκρυψη των 300 αυτών εγγράφων παρέμειναν «ζωντανές».

Οι πρώτες θεωρίες άρχισαν να εμφανίζονται μετά την προβολή της ταινίας «JFK» του Όλιβερ Στόουν το 1991. Η ταινία προκάλεσε έναν ζωηρό δημόσιο διάλογο και το 1992 υπεγράφη νόμος που επέβαλε τη δημοσίευση όλων των ντοκουμέντων, διατηρώντας σφραγισμένα ένα μέρος αυτών μέχρι την τελική ημερομηνία της 26ης Οκτωβρίου 2017.

Ο Τραμπ δεχόμενος πιέσεις από τη CIA αποφάσισε να μην δώσει όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης στη δημοσιότητα.

Οι θεωρίες

Οι θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν για τη δολοφονία του Κένεντι είναι πολλές. Κάποιες υποστηρίζουν πως ο Χάρβεϊ Όσλαντ δεν ήταν στην πραγματικότητα ο δολοφόνος του τότε προέδρου των ΗΠΑ. Κάποιες άλλες πως δεν ήταν ο μοναδικός εκτελεστής. Υπάρχουν κι αυτοί που υποστηρίζουν πως ότι συνέβη στο παράθυρο όπου βρίσκονταν ο Όσλαντ ήταν απλά ένας αντιπερισπασμός για να τραβήξει την προσοχή μακριά από τον πραγματικό δολοφόνο που βρισκόταν πίσω από τον φράχτη.

«Θα θέλαμε περισσότερες λεπτομέρειες που είναι σχετικές με τη ζωή του Προέδρου Κένεντι και θα μας βοηθούσαν να καταλάβουμε ποιοι ήταν οι αντίπαλοί του και για ποιο λόγο είχε βρεθεί αντιμέτωπος με κάποια ισχυρά πρόσωπα του εθνικού συστήματος ασφάλειας» είχε πειι μιλώντας στον Guardian ο Άλαν Ντέιλ, διαχειριστής πολλών ιστοσελίδων με θεωρίες δολοφονιών.

«Το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής μας εδώ και δεκαετίες έχει εστιάσει στο ποιος ήταν ο Λι Όσβαλντ, σε τι εμπλέκονταν, σε τι πίστευε ο ίδιος ότι εμπλέκεται, αλλά υπάρχει μια ανησυχία ότι η αλήθεια για την ιστορία του δεν έχει αποκαλυφθεί».

Υπάρχει λοιπόν μια ολόκληρη κοινότητα (η οποία μάλιστα κυκλοφορεί ένα βιβλιαράκι που διανέμεται δωρεάν στην Ουάσινγκτον), η οποία θεωρεί πως η αλήθεια δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα και δεν πιστεύει στην κυβερνητική διαφάνεια που, αρνήθηκε άλλωστε την τελευταία στιγμή να απελευθερώσει όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα γεγονότα του 1963.

«Προσκαλούν τον σκεπτικισμό οποιουδήποτε αντιμετωπίζει σοβαρά την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών» είχε δηλώσει ο Νταν Χάρντγουέι, ένας διακεκριμένος ιστορικός ερευνητής, «κάτι που νομίζω ότι είναι πολύ πιο σοβαρό από κάθε ​​θεωρία συνωμοσίας. Υπάρχουν πολύ σοβαροί ερευνητές που έχουν πραγματικά ερωτήματα και είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και για τα οποία σίγουρα υπάρχουν απαντήσεις στα αρχεία που δεν αποκαλύπτονται.

Με το να συνεχίζουν να αποκρύπτουν αυτά τα έγγραφα δημιουργούν συνεχή σκεπτικισμό που υπονομεύει όχι μόνο την έρευνα για την δολοφονία του JFK, αλλά και την στάση απέναντι στην κυβέρνηση. Δείχνουν πως η δημοκρατία δεν είναι κάτι άλλο παρά ένα αστείο, αν την διαχειρίζονται άνθρωποι που δεν μας ενημερώνουν για το τι κάνουν»

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε την εξουσία να κρατήσει τα αρχεία μυστικά για λόγους εθνικής ασφάλειας. Είναι δεδομένο πως τόσο η CIA όσο και το FBI τον πίεσαν να μην το κάνει, υποστηρίζοντας πως θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές πρακτόρων των δύο υπηρεσιών. Τελικά ο Τραμπ υπέκυψε στις πιέσεις τους.

Ποιες είναι όμως οι θεωρίες συνωμοσίας που εδώ και δεκαετίες κυριαρχούν;

1. H CIA

Η CIA θεωρήθηκε ο κύριος ύποπτος για τη δολοφονία του Κένεντι, λόγω κάποιων αλλαγών που σχεδίαζε στην δομή της ο τότε πρόεδρος. Η CIA, αλλά και οι υπόλοιπες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στις θεωρίες που κυκλοφορούν εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με αυτούς που την υποστηρίζουν η CIA ήθελε να εκδικηθεί τον Κένεντι για την αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα, ενώ παράλληλα ήθελε να αποτρέψει τις αλλαγές που ετοίμαζε εκείνος και οι οποίες θα αποδυνάμωναν την υπηρεσία, προς όφελος του Πενταγώνου. Είναι δεδομένο πως η ταινία του Όλιβερ Στόουν, που είχε εστιάσει σε αυτό το ενδεχόμενο, δημιούργησε ένα ισχυρό «ρεύμα» υποστηρικτών της συγκεκριμένης θεωρίας.

2. Δυο εκτελεστές

Μία από τις θεωρίες που επίσης κυριαρχούν είναι αυτή που υποστηρίζει πως ο Όσβαλντ δεν δρούσε μόνος του και πως υπήρξε και δεύτερος εκτελεστής, ο οποίος δεν συνελήφθη ποτέ.

Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης θεωρίες σημειώνουν πως υπάρχουν ηχογραφήσεις που αποδεικνύουν πως, πέραν των τριών πυροβολισμών από το τουφέκι του Όσβαλντ, υπήρξε και ένας τέταρτος.

3. Η KGB

Η τρίτη θεωρία επικεντρώνεται στον μεγαλύτερο εχθρό των ΗΠΑ εκείνη την εποχή, την Σοβιετική Ένωση.

Ο Όσβαλντ είχε περάσει δύο χρόνια στην τότε Σοβιετική Ένωση, είχε Ρωσίδα σύζυγο και δεσμούς με σοβιετικούς διπλωμάτες. Κάπως έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε το σενάριο που θέλει την KGB να στρατολόγησε τον Όσβαλντ και να τον έβαλε να σκοτώσει τον Κένεντι.

4. Η Μαφία

Υπάρχει επίσης μια θεωρία συνωμοσίας που θέλει η Μαφία να βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του. Τα αφεντικά της μαφίας , σύμφωνα με την θεωρία αυτή, εξοργίστηκαν με τον Κένεντι όταν το FBI υπό την ηγεσία του αδελφού του προέδρου, του τότε Γενικού Εισαγγελέα Ρόμπερτ Κένεντι, έβαλε στο στόχαστρο το οργανωμένο έγκλημα .

Γι' αυτό άλλωστε, όπως υποστηρίζουν ο Τζακ Ρούμπι δολοφόνησε τον Όσβαλντ προκειμένου να μην ομολογήσει πως πίσω απ' όλο αυτό κρύβονταν η μαφία.

5. Ο Λίντον Τζόνσον

Μια ακόμα θεωρία υποστηρίζει πως την δολοφονία του Κένεντι «διέταξε» ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον, ο οποίος ήθελε να ... βγάλει από την μέση τον πρόεδρο για να αναλάβει την εξουσία ο ίδιος. Μάλιστα θεωρούν πως το γεγονός πως αν και τον συνόδεψε στο Τέξας, ο ίδιος επιβιβαζόταν σε άλλη λιμουζίνα, επιβεβαιώνει την συγκεκριμένη θεωρία.

6. Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed)

Λίγους μήνες πριν από την δολοφονία του, ο Κένεντι υπέγραψε διάταγμα που παραχωρούσε στον υπουργό Οικονομικών το δικαίωμα να εκδίδει "silver certificates" (ένας τύπος χαρτονομίσματος που τυπωνόταν στις ΗΠΑ ως το 1964). Υπάρχει λοιπόν μια θεωρία που υποστηρίζει ότι μία ισχυρή μυστική οργάνωση διεθνών τραπεζιτών που έλεγχε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεμάτων, τον εκτέλεσε γιατί φοβούνταν ότι η κίνηση αυτή θα δώσει στον υπουργό Οικονομικών τον έλεγχο της Fed.

7. Η Τζάκι Κένεντι

Η θεωρία αυτή ουσιαστικά συνδέεται με εκείνη που αναφέρει πως η CIA αποφάσισε να σκοτώσει τον Τζον Κένεντι. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως η μυστική υπηρεσία έπεσε την Τζάκι Κένεντι, η οποία ήταν σε ευάλωτη κατάσταση λόγω της υποτιθέμενης απιτίας του συζύγου της με την Μέριλιν Μονρόε και την έπεισε να τον εκτελέσει. Κάποιοι είπαν πως είδαν την Τζάκι να κρατάει «κάτι μεταλλικό» πριν ακουστεί ο πυροβολισμός. Υποστήριξαν επίσης πως το τραύμα φαίνεται να έχει σημειωθεί εξ επαφής κι όχι από κάποια μακρινή απόσταση. Κι αυτή η θεωρία φυσικά δεν αποδεικνύεται από πουθενά, αλλά είναι δεδομένο οπως έχει χιλιάδες «οπαδούς»

Πηγή: reader.gr