Με τουρμπάνι και μαντίλα στο Κογκρέσο μετά... από 181 χρόνια

Gazzetta team
Με τουρμπάνι και μαντίλα στο Κογκρέσο μετά... από 181 χρόνια
Την τροποποίηση του νόμου που απαγορεύει τη μαντίλα, το κιπά και τα τουρμπάνια στο Κογκρέσο προωθούν μέλη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

Κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας είναι η Ιλχάν Ομάρ, πρόσφυγας από τη Σομαλία που εξελέγη βουλευτής της Μινεσότα στις ενδιάμεσες εκλογές.

Η προσπάθεια της Μουσουλμάνας βουλευτή των Αντιπροσώπων, στηρίζεται και από τη μεγαλύτερη οργάνωση για τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Η τροποποίηση του αφορά τόσο τα τουρμπάνια των Σιχ όσο και τα εβραϊκά κιπά. Η αλλαγή του νόμου που ισχύει τα τελευταία 181 χρόνια αναμένεται να εγκριθεί τον Ιανουάριο, οπότε οι Δημοκρατικοί αναλαμβάνουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η πρόταση για την αλλαγή του νόμου θα κατατεθεί από την επικεφαλής των Δημοκρατικών, Νάνσι Πελόζι, τον Γερουσιαστή Τζιμ ΜακΓκόβερν και την Ιλχάν Ομάρ.

«Κανείς δεν φοράει μαντίλα στο κεφάλι μου, εγώ τη φοράω… Είναι επιλογή, μια επιλογή που προστατεύεται από την 1η τροποποίηση (του αμερικανικού συντάγματος» τόνισε η Ομάρ και επεσήμανε πως «αυτή δεν είναι η πρώτη απαγόρευση που πρόκειται να άρω».

Σημειώνεται ότι στις ενδιάμεσες εκλογές η Ιλχάν Όμαρ και η Ρασίντα Τλάιμπ (παλαιστινιακής κατατγωγής) έγιναν οι πρώτες Μουσουλμάνες που εξελέγησαν στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Πηγή: reader.gr