Ποιοι είναι οι υποψήφιοι αντικαταστάτες της Τερέζα Μέι (pics)

Gazzetta team
Ποιοι είναι οι υποψήφιοι αντικαταστάτες της Τερέζα Μέι (pics)
Aρκετά μέλη της βρετανικής κυβέρνησης έχουν ήδη αρχίσει να καταστρώνουν τα σχέδια τους.

Μπορεί η Τερέζα Μέι να δήλωσε πως μία ανατροπή της θα ήταν καταστροφική για τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς θα ανέβαλε το Brexit και θα πήγαινε πολύ πίσω τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι βουλευτές του κόμματος της δεν δείχνουν να πείθονται.

Ο αριθμός των υπογραφών που έχουν μαζευτεί μέσα στο Συντηρητικό κόμμα δεν φαίνεται να φτάνουν ακόμα τον αριθμό «48», όσους δηλαδή χρειάζεται η πρόταση μομφής, όμως ακόμα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Αν πάντως μια πρόταση μομφής κατατεθεί και η βρετανίδα πρωθυπουργός καθαιρεθεί, δεν υπάρχει έλλειψη υποψηφίων. Αντίθετα, αρκετά μέλη της κυβέρνησης έχουν ήδη αρχίσει να καταστρώνουν τα σχέδια τους με σκοπό να την αντικαταστήσουν. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί που θα διεκδικήσουν τον πρωθυπουργικό θώκο της Μεγάλης Βρετανίας:

Ντομινίκ Ράαμπ

Ο πρώην Υπουργός του Brexit έχει πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του για να γίνει η πρώτη επιλογή πολλών ευρωσκεπτικιστών. Η αξιοπιστία του Ράαμπ είναι ίσως υψηλότερη από αυτή του προκάτοχου του Ντέιβιντ Ντέιβις, επειδή είχε πιο ενεργή σχέση με τις Βρυξέλλες, έδειξε να πολεμά μέχρι τέλους και παραιτήθηκε όταν πίστευε ότι είχε ανατραπεί.

Δεν έχει κινηθεί εναντίον της ηγεσίας της Μέι, ενώ θεωρείται «αληθινά πιστός» στο Brexit και ανήκει στη νέα γενιά των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, που έχουν λιγότερες ... αμαρτίες στους ώμους σε σχέση με κάποιους βετεράνους του υπουργικού συμβουλίου.

Μπόρις Τζόνσον

Μπορεί σε πολλούς να φαίνεται απίθανο, όμως το όνομά του βρίσκεται συχνά στα χείλη των ανθρώπων που μιλάνε για τον διάδοχο της Μέι. Το ζήτημα για τον Τζόνσον είναι ό,τι εκτός από την άμεση καταδίκη της συμφωνίας την ημέρα της δημοσίευσής της, γενικά κράτησε χαμηλούς τόνους τη στιγμή που υπήρξε ένα κίνημα κατά της Μέι.

Επίσημα, οι σύμμαχοί του συμμορφώνονται με τη γραμμή ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική και όχι η πρωθυπουργός. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα διεκδικήσει τη θέση, αν τεθεί θέμα αντικατάστασης της Μέι και επίσης διαθέτει πιστούς οπαδούς. Αν πετύχει όμως, θα μπορούσε να προκαλέσει σχίσμα στο Συντηρητικό κόμμα, αφού μια ομάδα φιλοευρωπαίων βουλευτών έχουν δηλώσει πως αυτή η επιλογή είναι τόσο κακόγουστη που θα παραιτηθούν από το κόμμα, αν κερδίσει.

Μάικλ Γκόουβ

Ο Γκόουβ έχει μια αφοσιωμένη βάση από βουλευτές, βάση που καλύπτει το χάσμα, αφού ανάμεσα στους υποστηρικτές του βρίσκονται κάποιοι φιλοευρωπαίοι που υποστηρίζουν την παραμονή και κάποιοι που υποστηρίζουν το Brexit. Για την απόφασή του να παραμείνει στο υπουργικό συμβούλιο μπορεί να κατηγορηθεί ως «προδότης» από τον Τζόνσον, αν μπουν στην κούρσα της διαδοχής και η φήμη του φαίνεται πως έχει υποστεί πλήγμα.

Πολλοί σύμμαχοι και βοηθοί λέγεται ότι τον είχαν συμβουλεύσει να παραιτηθεί από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά αποφάσισε να μείνει με σκοπό να πιέσει για κάποια αλλαγή από μέσα. Οι πιθανότητές του εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το εάν τιμωρηθεί επειδή παρέμεινε πιστός ή ανταμειφθεί από τους Συντηρητικούς της μεσαίας τάξης που αναγνωρίζουν ότι προσπάθησε να κάνει τη συμφωνία να λειτουργήσει.

Άμπερ Ρουντ

Μόλις επέστρεψε στην ενεργό δράση μετά από ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα που βρισκόταν στον «πάγο», λόγο μιας καταστροφικής απάντησής που είχε δώσει στο σκάνδαλο Windrush. Η Ρούντ είναι το σταθερό φαβορί των υπέρ της παραμονής στην ΕΕ Συντηρητικών και των μαλακών Brexiters στην κεντροδεξιά πτέρυγα του κόμματος.

Είναι πιο πιθανό να είναι η υποψήφια για την τάση «σταματήστε τον Μπόρις» κι αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει πολύ καλά προς όφελός της. Ωστόσο, έχει πολλά πράγματα εναντίον της και θα είναι εύκολος στόχος για επιθέσεις από το Εργατικό κόμμα.

Τζέρεμι Χαντ

Ο Χαντ είναι σαφώς φιλόδοξος και θα μπορούσε να καταλήξει να είναι μια ασφαλής επιλογή για τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος ως ένας έμπειρος υπουργός. Υποστήριξε την παραμονή, αλλά έχει γίνει πλέον ένας ξεκάθαρος Brexiter που κάνει πολλές σκληρές παρεμβάσεις στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Χαντ διαθέτει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να επιβιώνει μέσα από σκάνδαλα, μεταξύ άλλων και ατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός υγείας, όπου αντιστάθηκε στις πολλαπλές κρίσεις του NHS και στις απεργίες των ιατρών. Μπορεί να είναι σε θέση να περπατήσει τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στους υποστηρικτές του Brexit και σε αυτούς της παραμονής στην ΕΕ για να κερδίσει τη θέση, αλλά είναι απίθανο να συγκεντρώσει πολλούς οπαδούς.

Σαγίντ Τζαβίντ

Ο Τζαβίντ είναι ένας ακόμη φιλόδοξος υπουργός που άλλαξε τη γραμμή του κι από υποστηρικτής της παραμονής έγινε οπαδός του Brexit. Μέντορας του ήταν ο Τζορτζ Όσμπορν και λέγεται ότι ήταν ενστικτωδώς ευρωσκεπτικιστής, αλλά αποφάσισε να υποστηρίξει την παραμονή για να ευχαριστήσει τον τότε καγκελάριο.

Ωστόσο, ο Τζαβίντ και ο Χαντ δεν είναι μέλη του «πρωινού κλαμπ» των πέντε υπουργών, φανατικών Brexiters, οι οποίοι έχουν σχηματίσει μια ομάδα που προσπαθεί να πείσει την Μέι να αλλάξει την πορεία της Συμφωνίας με την ΕΕ – πράγμα που δείχνει ότι δεν θεωρούνται ως «αληθινά πιστοί» στο Brexit.

Πένι Μόρνταντ

Η Υπουργός διεθνής ανάπτυξης έφτασε μια ανάσα από το να παραιτηθεί, αλλά τελικά έκανε πίσω. Είναι μια φιλόδοξη Brexiter, ενώ μία από τις τακτικές της ήταν μια προσπάθεια που έκανε για να πείσει την Μέι να επιτρέψει στους Συντηρητικούς βουλευτές μια ελεύθερη ψηφοφορία για την τελική συμφωνία.

Η πρόταση αυτή μπορεί να αποδειχθεί ένα «χρυσό αβαντάζ» για την Μόρνταντ, η οποία ελπίζει ότι θα πείσει έτσι τους Συντηρητικούς πως μπορεί να γίνει ο άνθρωπος τους.

Πηγή: reader.gr