Εργασία στο Μεξικό αναζητούν εκατοντάδες μετανάστες του καραβανιού προς τις ΗΠΑ (vids)

Gazzetta team
Εργασία στο Μεξικό αναζητούν εκατοντάδες μετανάστες του καραβανιού προς τις ΗΠΑ (vids)
Εκατοντάδες μετανάστες και μετανάστριες τα μέλη του πρώτου «καραβανιού» από την κεντρική Αμερική, παρέμεναν ακινητοποιημένοι στα σύνορα Μεξικού - ΗΠΑ, με πολλούς να επανεξετάζουν την προσφορά που τους έγινε για θέσεις εργασίας στο Μεξικό.

Η μεξικανική κυβέρνηση προσέφερε την περασμένη εβδομάδα δουλειές σε πολλούς από τους μετανάστες, με την προϋπόθεση ότι θα λάβουν άδειες παραμονής, καθώς υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στις μακιλαδόρας, τα εργοστάσια που βρίσκονται κοντά στα σύνορα.

Αφότου έφθασαν στα σύνορα, την περασμένη εβδομάδα, οι μετανάστες βρέθηκαν αντιμέτωποι με κλειστές πύλες από πλευράς των αρχών των ΗΠΑ.

Δεκάδες από αυτούς, κυρίως πολίτες της Ονδούρας, περίμεναν υπομονετικά στις ουρές για να κάνουν ένα μπάνιο, ή να πλύνουν τα ρούχα τους έπειτα από ένα ταξίδι 4.200 χιλιομέτρων.

Πολλά από τα μέλη του καραβανιού, που αναχώρησε από την πόλη Σαν Πέδρο Σούλα της Ονδούρας -μια πόλης όπου μαίνεται η βία των συμμοριών- είπαν ότι θα προτιμούσαν να μείνουν στο Μεξικό παρά να απελαθούν αφού περάσουν τα σύνορα.

«Αν είχαμε δουλειά, θα μέναμε. Αυτό ήταν πολύ κουραστικό», είπε η Ορμπελίνα Ορεγιάνα από την Ονδούρα, μητέρα τριών παιδιών, ενώ περίμενε σε κέντρο υποδοχής στην πόλη Μεξικάλι, απέναντι στην πόλη Καλέξικο, στην Καλιφόρνια.

«Με πιάνουν κλάματα διότι δεν μπορώ να τα ταΐσω όσο θα ήθελα. Θέλω απλά μια ευκαιρία», πρόσθεσε η ίδια, αναφερόμενη στα παιδιά της.

«Θέλαμε να περάσουμε στις ΗΠΑ, αλλά μας είπαν ότι είναι σχεδόν αδύνατο», είπε η Μάιρα Γκονσάλες, 32 ετών, που ταξιδεύει μαζί με τα δυο παιδιά της. «Δεν μπορούμε να πεθαίνουμε της πείνας όσο περιμένουμε να μάθουμε αν θα μας δώσουν άσυλο. Καλύτερα να βρω δουλειά εδώ, στο Μεξικό».

Την περασμένη εβδομάδα, ανατρέποντας την πολιτική που εφαρμοζόταν στις ΗΠΑ χρόνια, η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έθεσε σε εφαρμογή νέους κανόνες, που περιορίζουν δραστικά το δικαίωμα υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου στη χώρα αυτή για όποιον φθάνει στα σύνορα χωρίς χαρτιά ή τα περνάει παράτυπα. Ο Τραμπ ανέπτυξε εξάλλου στις αρχές του μήνα σχεδόν 6.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό.

Πηγή: reader.gr