Οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώνουν γρηγορότερα από ότι περιμέναμε: Συγκλονιστικό timelapse (vid)

Gazzetta team
Οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώνουν γρηγορότερα από ότι περιμέναμε: Συγκλονιστικό timelapse (vid)
Ένα συγκλονιστικό βίντεο που απεικονίζει το αυξανόμενο ποσοστό των παγόβουνων που λιώνουν στην Ανταρκτική από το 1976 και έπειτα δημιούργησαν γραφίστες της Pixel Movers & Makers.

Στο διάρκειας 51 δευτερολέπτων βίντεο καταγράφονται τα πιο σημαντικά γεγονότα που έχουν καταστρέψει το κλίμα στην περιοχή, όπως το ταξίδι του B-15, του μεγαλύτερου παγόβουνου στον κόσμου.

Αποκολλήθηκε το 2.000 και είχε πλάτος 1.250 τετραγωνικά μίλια ή αλλιώς το μέγεθος του... Κονέκτικατ!

Εντυπωσιακές εικόνες από την αποκόλληση τεράστιου παγόβουνου στην Ανταρκτική (pics & vids)

Επίσης καταγράφεται η κατάρρευση του Larsen B το 2002 - έκτασης 3.250 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πάχους 20 μέτρων που κατέρρευσε έναν μήνα αργότερα.

Το εντυπωσιακό βίντεο συγκεντρώνει δεδομένα από διάφορες πηγές, όπως η NASA, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία του Διαστήματος και η Βάση Παρακολούθησης Παγόβουνων της Ανταρκτικής.

Οι επιστήμονες μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο τα παγόβουνα που είναι αρκετά μεγάλα ώστε να παρακολουθούνται από δορυφόρους. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα δεν ήταν διαθέσιμη στη δεκαετία του 1970, επομένως είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πόσο μεγάλο μέρος της κίνησης του παγόβουνου είναι άμεσο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο ρυθμός της απώλειας πάγου στην Ανταρκτική επιταχύνεται, καθώς έχουν λιώσει πάνω από 3 τρισεκατομμύρια τόνοι από το 1992 - και το 40% αυτής της απώλειας σημειώθηκε μεταξύ 2002 και 2017.

Πηγή: reader.gr