Συνεδρίαση... Βατερλώ για τη Λωρίδα της Γάζας στον ΟΗΕ

Gazzetta team
Συνεδρίαση... Βατερλώ για τη Λωρίδα της Γάζας στον ΟΗΕ
Δεν κατέληξε σε συμφωνία η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Η συνεδρίαση διεξήχθη με πρωτοβουλία του Κουβέιτ και της Βολιβίας, με αφορμή τον νέο κύκλο βίας στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, δήλωσε μετά τη συζήτηση, που διήρκεσε περίπου πενήντα λεπτά, ότι στο Συμβούλιο επικράτησε «παράλυση» και ότι το σώμα «δεν ανέλαβε τις ευθύνες του» για να τερματιστεί η βία.

«Μια χώρα έκλεισε την πόρτα σε κάθε συζήτηση» ως προς αυτό, πρόσθεσε ο Μανσούρ, αναφερόμενος προφανώς στις ΗΠΑ, η φιλοϊσραηλινή στάση των οποίων έχει γίνει ακόμη πιο σθεναρή αφότου ανέλαβε την προεδρία της χώρας αυτής ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ελλείψει συναίνεσης των 15 κρατών-μελών του, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν εξέδωσε ούτε καν ανακοίνωση για την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρεσβευτής του Κουβέιτ επισήμανε ότι η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου συμφωνεί ότι ο ΟΗΕ «πρέπει να κάνει κάτι» και έριξε την ιδέα να γίνει μια επίσκεψη αντιπροσωπείας του στην περιοχή. Αλλά δεν ελήφθη απόφαση ούτε γι αυτό.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, ξεκαθάρισε πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η κυβέρνησή του δεν θα ανεχόταν «καμιά έκκληση προς τα δύο μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

«Υπάρχει ένα μέρος που επιτίθεται και εκτοξεύει 400 πυραύλους εναντίον άμαχου πληθυσμού, κι υπάρχει ένα άλλο μέρος που προστατεύει τους πολίτες του», υποστήριξε.

Η Χαμάς και οι οργανώσεις που την στηρίζουν είχαν ανακοινώσει πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ξέσπασε σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας με αεροπορικές επιδρομές από το Ισραήλ και εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνθρωποι. Πρόκειται για μια από τις σφοδρότερες συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα έπειτα από τον πόλεμο του 2014.

Πηγή: reader.gr