Γάζα: Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ

Gazzetta team
Γάζα: Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ
Παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, ανάμεσά τους και η Χαμάς, ανακοίνωσαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, η οποία επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου. Οι οργανώσεις τόνισαν ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία αν το εβραϊκό κράτος τη σεβαστεί.

«Οι προσπάθειες της Αιγύπτου κατέληξαν στην επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ της αντίστασης και του σιωνιστικού εχθρού και η αντίσταση θα τη σεβαστεί εφόσον την τηρήσει και ο σιωνιστικός εχθρός», ανέφεραν οι οργανώσεις με κοινό ανακοινωθέν τους.

Δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο από την ισραηλινή πλευρά. Το Ισραήλ συνήθως αποφεύγει να σχολιάζει τέτοιες ανακοινώσεις.

Οι πλέον σφοδρές συγκρούσεις μετά τον πόλεμο του 2014 που ξέσπασαν από την Κυριακή το βράδυ κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο έξι Παλαιστινίων, εκ των οποίων οι πέντε ήταν μαχητές και ο έκτος ένας Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε στο Ισραήλ.

Η Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις έχουν εκτοξεύσει περίπου 400 ρουκέτες και όλμους από τον παλαιστινιακό θύλακα προς την ισραηλινή επικράτεια. Ο ισραηλινός στρατός έχει βομβαρδίσει δεκάδες θέσεις της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ.

Πριν από την έκδοση του ανακοινωθέντος, ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής της Χαμάς, δήλωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση θα τηρήσει την εκεχειρία αν το Ισραήλ σταματήσει πρώτα τις επιθέσεις.

Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας, έπειτα από συνεδρίαση που διήρκησε έξι ώρες, ανακοίνωσε ότι διέταξε το στρατό να συνεχίσει τις επιθέσεις στην Γάζα, «όπως κρίνει αναγκαίο».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ