Χαμός με τα διαβατήρια στη Μ. Βρετανία

Gazzetta team
Χαμός με τα διαβατήρια στη Μ. Βρετανία
Η οριστική συμφωνία για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προ των πυλών και πολλοί κάτοικοι της Βόρειας Ιρλανδίας σπεύδουν να αποκτήσουν ιρλανδικό διαβατήριο, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που οι Βρετανοί θα χάσουν μετά το Brexit.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Bloomberg σε σχετικό δημοσίευμά του, μια 42 χρονη Βορειοιρλανδή μητέρα, η Νολίν Χέις αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα οι γιοι της να αποκτήσουν ιρλανδικά διαβατήρια. Το παράδειγμα αυτής της 42χρονης μητέρας φαίνεται πως είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι κάτοικοι της Βόρειας Ιρλανδίας, μιας και υπό προϋποθέσεις ένα ιρλανδικό διαβατήριο, στη μετά το Brexit εποχή, μπορεί να σημαίνει κέρδος έως και 72 χιλ. ευρώ για τον κάτοχό του.

Συγκεκριμένα, η 42χρονη Χέις, ζώντας στη Βόρεια Ιρλανδία, δαπάνησε περί τα 300 ευρώ προκειμένου τα αγόρια της, ηλικίας 11 και 12 ετών, να λάβουν την ιρλανδική ιθαγένεια, εν μέρει για να εξασφαλίσουν τα οφέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως χαμηλότερα δίδακτρα στα πανεπιστήμια και υγειονομική περίθαλψη.

Σύμφωνα με την ειρηνευτική συμφωνία του 1998, οι 1,8 εκατ. πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας δικαιούνται είτε ιρλανδικό διαβατήριο είτε βρετανικό διαβατήριο είτε και τα δύο.

«Ελπίζουμε μ’ αυτόν τον τρόπο να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους ως κάτοχοι ιρλανδικού διαβατηρίου και πολίτες της ΕΕ, να μπορούν να εργαστούν και να σπουδάσουν οπουδήποτε στην Ευρώπη ή στην Ιρλανδία», δήλωσε η Χέις, που κατάγεται από το Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου και πληροί τις προϋποθέσεις κατοχής ιρλανδικού διαβατηρίου διαμέσου των γονιών της.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα οι ανησυχίες κορυφώνονται πως τα πράγματα τελικά δεν θα είναι τόσο απλά – καθώς πολλά από αυτά τα δικαιώματα ενδέχεται να τεθούν υπό διακινδύνευση – εκτός αν Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ συμφωνήσουν να συμπεριλάβουν τη Βόρεια Ιρλανδία ως μέρος του ευρωπαϊκού μπλοκ μετά το Brexit.

Το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας αποτελεί βασικό κόλλημα στην εξέλιξη των συνομιλιών για το Brexit. Παρόλο που η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην αποφυγή των συνοριακών ελέγχων, το πραγματικό διακύβευμα είναι κατά πόσο οι κάτοικοι της Βόρειας Ιρλανδίας θα διατηρήσουν τα προνόμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάτι που αποδεικνύεται δύσκολο, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λέο Βαραντκάρ, παρέχοντας ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το Brexit ίσως ξανανοίξει παλιές πληγές, που επουλώνονται αργά, κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες της ειρήνευσης στην Ιρλανδία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, 1000 επιφανείς προσωπικότητες της περιοχής έγραψαν στον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας προκειμένου να τον προτρέψουν να μην εγκαταλείψει τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Οι υποσχέσεις ακούγονται καθησυχαστικές, αλλά οι άνθρωποι στη Βόρεια Ιρλανδία νιώθουν ότι εγκαταλείπονται», δήλωσε ο Κόλιν Χάρβεϊ , καθηγητής Δικαίου στο Queens University Belfast. «Οι υποσχέσεις πρέπει να συνοδεύονται με γραπτές νομικές εγγυήσεις», σημείωσε ο καθηγητής.

Με τη Βόρεια Ιρλανδία να ψηφίζει σε ποσοστό 56% έναντι 44% να παραμείνει στην ΕΕ, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί ένα ιρλανδικό διαβατήριο φαίνεται τόσο ελκυστικό. Το Δουβλίνο από την ψηφοφορία για το Brexit μέχρι και σήμερα έχει δεχθεί 180.000 αιτήσεις διαβατηρίων από το Βορρά.

Πολλοί από τους αιτούντες ελπίζουν σε πλεονεκτήματα όπως η δωρεάν ιατρική περίθαλψη κατά την επίσκεψη στην Ευρώπη και η επιδότηση διδάκτρων στα πανεπιστήμια. Ένας πολίτης της ΕΕ που σπουδάζει μηχανικός στο Κολέγιο Trinity του Δουβλίνου πληρώνει περίπου 28.000 ευρώ για τέσσερα χρόνια. Οι πολίτες εκτός ΕΕ, όπως οι Βρετανοί μετά το Brexit, θα πληρώνουν περί τα 100.000 ευρώ.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλά από αυτά τα δικαιώματα συνδέονται με την παραμονή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένας φοιτητής π.χ. θα πρέπει να έχει ζήσει στην ΕΕ τα τρία από τα πέντε έτη πριν την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο, προκειμένου να τύχει της συγκεκριμένης «έκπτωσης» στα δίδακτρα.

«Η λύση θα ήταν οι κάτοικοι της Βόρειας Ιρλανδίας να αντιμετωπίζονται σαν να ζούσαν εντός της ΕΕ μετά το Brexit», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός. Ομοίως, η ΕΕ πρότεινε η περιοχή να θεωρείται τμήμα της τελωνειακής ένωσης του ευρωπαϊκού μπλοκ, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή των συνοριακών ελέγχων στην Ιρλανδία.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση, υποδεικνύοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ουσιαστικά, επιθυμεί την προσάρτηση της Βόρειας Ιρλανδίας.

Πηγή: reader.gr