Αυτή είναι η θανάσιμη αποστολή του νέου πυρηνικού βομβαρδιστικού της Κίνας (vids)

Gazzetta team
Αυτή είναι η θανάσιμη αποστολή του νέου πυρηνικού βομβαρδιστικού της Κίνας (vids)
Το κινεζικό πυρηνικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος H-20, έχει προκαλέσει πολύ συζήτηση γύρω του, αλλά μέχρι σήμερα κανείς δεν το έχει δει. Ωστόσο, φημολογείται πως έχει σημειώσει τόση σημαντική πρόοδο στην εξέλιξή του, ώστε να λέγεται ότι μέσα στο 2019 πρόκειται να συμμετάσχει μέχρι και σε στρατιωτική παρέλαση.

Κι ενώ η Κίνα τονίζει πως το μυστηριώδες τζετ αποτελεί την απάντηση στο πυρηνικό σκέλος των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, φαίνεται πως το Πεκίνο έχει στο νου του μια διαφορετικού είδους στρατιωτική αποστολή για το H-20. Μια αποστολή πολύ περισσότερο πραγματική από έναν δύσκολα πραγματοποιήσιμο πυρηνικό πόλεμο.

Επιστροφή χρημάτων* στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός και σούπερ αποδόσεις στη Superleague από τη Vistabet.gr. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Αν και όσα γνωρίζουμε για το εναέριο κινεζικό υπερφρούριο περιορίζεται μόνο στις υπάρχουσες «καλλιτεχνικές» απεικονίσεις του, ας ξεκινήσουμε με όσα ήδη ξέρουμε γι’ αυτό.

Η Κίνα περιγράφει το H-20 ως το «νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος για μεγάλες αποστάσεις», το οποίο βάσει των πιο πρόσφατων εικόνων θα έχει σχεδιασμό πτερύγων τύπου «δέλτα».

Σύμφωνα με μια σχετική περιγραφή του από τους «Asia Times», το Η-20 έχει ως τελικό του στόχο «επιχειρησιακό εύρος 12.000 χλμ, με 20 τόνους ωφέλιμο φορτίο, πυρηνικών ή συμβατικών όπλων».

«Ο σχεδιασμός πτήσης με μεγάλες πτέρυγες ... είναι ένας από τους λίγους τύπους αεροδυναμικού σχεδίου που είναι σε θέση να επιτυγχάνει την απόλυτη απόκρυψη stealth», δήλωσε στο Business Insider ο ειδικός εμπειρογνώμονας, Τζάστιν Μπρονκ.

Μόνο ένα έθνος στη γη διαθέτει ένα τόσο μεγάλο βομβαρδιστικό, και αυτό είναι οι ΗΠΑ. Αλλά το B-2 δεν έχει εκτοξεύσει ποτέ μια πυρηνική βόμβα, αντ 'αυτού χρησιμοποιήθηκε ως ένας μυστικός μεταφορέας χιλιάδων τόνων συμβατικών βομβών.

Σύμφωνα με τον Λόρενς Τρέβενχαμ, ερευνητή στο Ινστιτούτο Αεροδιαστημικών Μελετών της Κίνας, ο οποίος συνεργάζεται και με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, αυτό σκοπεύει να κάνει και η Κίνα με το H-20.

«Βλέπω το H-20 ως ένα ακριβό αντικαταστάτη του H-6», δήλωσε ο Τρέβενχαμ.

Όπως επεσήμανε, μέχρι σήμερα το Η-6 δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ εκπαιδευτικές πτήσεις φέροντας πυρηνικές βόμβες. Τα υποβρύχια της Κίνας που φέρουν πυρηνικούς πυραύλους δεν ανέλαβαν ποτέ οδηγίες για περιπολίες με πυρηνικό οπλισμό. Σύμφωνα με τον Τρέβενχαμ, οι πυρηνικές κεφαλές της Κίνας, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, δεν φυλάσσονται στην κορυφή των διηπειρωτικών πυραύλων, αλλά ξεχωριστά.

Και υπάρχει ένας απλός λόγος για όλα αυτά, σύμφωνα με τον Τρέβενχαμ: Τα πυρηνικά όπλα είναι δαπανηρά και ένας αμοιβαίος πυρηνικός πόλεμος δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Αντ 'αυτού, συμβατικοί πόλεμοι συμβαίνουν και μάλιστα διαρκώς.

Από την πλευρά του, και ο Μπρονκ συμφωνεί με τα παραπάνω. «Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της ικανότητας της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας να διαθέτει αεροσκάφη του τύπου του αμερικανικού B-2, θα ήταν η ικανότητα να πλήττει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις ξένες στρατιωτικές βάσεις όπως εκείνες του Γκουάμ και της Καντάνα.

Μέχρι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν αναπτύξει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Aegis και THAAD στο Γκουάμ και τις ιαπωνικές βάσεις της, οι οποίες αποτελούν σοβαρή απειλή για τους κινεζικούς πυραύλους.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν αναπτύξει την κατάλληλη αεράμυνα εναντίον ενός stealth βομβαρδιστικού όπως λέγεται ότι θα είναι το κινεζικό τζετ H-20.

Αντί ενός ιπτάμενου πυρηνικού αποτρεπτικού μέσου, για τα οποία ΗΠΑκαι Ρωσία διατηρούν, ξοδεύοντας τόνους χρημάτων και ελπίζουν να μη χρησιμοποιήσουν ποτέ, το κινεζικό H-20 μοιάζει περισσότερο με ένα βομβαρδιστικό έτοιμο να πολεμήσει και στους συμβατικούς πολέμους.

Η αμυντική πυρηνική στάση της Κίνας της επιτρέπει επίσης μεγαλύτερη ελευθερία σε έναν πόλεμο πυροβολισμού. Εάν οι ΗΠΑ και η Ρωσία έρθουν σε μια μάχη και και οι δύο πλευρές είδαν βαλλιστικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς τον άλλο, θα έπρεπε να υποθέσουν ότι ήταν πυρηνικοί πυραύλοι και αντιπολίτευσης πριν να αντιμετωπιστεί η απόλυτη καταστροφή.

Αλλά χωρίς πυραύλους έτοιμους να πάνε και ένα πολύ μικρότερο απόθεμα, η Κίνα μπορεί να πυροβολεί πυραύλους στις αμερικανικές βάσεις και τα πλοία χωρίς να δίνει την εντύπωση μιας πλήρους πυρηνικής κρίσης.

Με την τοποθέτηση της έννοιας του H-20 στην πυρηνική στάση της Κίνας, συναντάται περισσότερο ως μια αξιόπιστη πλατφόρμα συμβατικών απεργιών που προορίζεται να κτυπήσει τις ΗΠΑ πίσω στον Ειρηνικό και όχι σε μια πυρηνική απειλή.

Εξάλλου το κινεζικό πυρηνικό αμυντικό δόγμα έτσι όπως διαμορφώνεται μέχρι σήμερα, επιτρέπει στην Κίνα μεγαλύτερη ευελιξία ενώπιον ενός ενδεχόμενου πυρηνικού πολέμου.

Εάν ΗΠΑ και Ρωσία ξεκινήσουν τον πόλεμο και οι πύραυλοί τους αρχίσουν να εκτοξεύονται εκατέρωθεν, τότε και οι δύο πλευρές οφείλουν να υποθέσουν πως οι πύραυλοι που πλησιάζουν φέρουν επάνω τους πυρηνικές κεφαλές. Ως αποτέλεσμα, οι αντιμαχόμενες πλευρές θα σπεύσουν να απαντήσουν κι αυτές με πυρηνικά, φέρνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο το πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Πηγή: reader.gr