Λύθηκε το μυστήριο της μεταφοράς των τεράστιων λίθων των πυραμίδων της Γκίζας (pics)

Gazzetta team
Λύθηκε το μυστήριο της μεταφοράς των τεράστιων λίθων των πυραμίδων της Γκίζας (pics)
Φως σε ένα μυστήριο ηλικίας χιλιάδων ετών έριξαν αρχαιολόγοι, οι οποίοι θεωρούν πως βρήκαν τον τρόπο που μεταφέρθηκαν στην περιοχή της Γκίζας, οι τεράστιοι λίθοι των μνημειωδών πυραμίδων της Αιγύπτου.

Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική αποστολή έκανε εκτεταμένες ανασκαφές σε μία περιοχή όπου ήταν γνωστό ότι υπήρχε ένα μεγάλο λατομείο από τα αρχαία χρόνια, καταφέρνοντας να εξηγήσουν τον τρόπο μεταφοράς των κομματιών του αλάβαστρου, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για την κατασκευή της πυραμίδας.

Στο αρχαίο λατομείο εντοπίστηκε μία μεγάλη και φαρδιά ράμπα, στην οποία τοποθετούνταν οι πέτρες με μικρή κλίση, ενώ χιλιάδες εργάτες και σκλάβοι τραβούσαν με σκοινιά τα έλκηθρα πάνω στα οποία ήταν τοποθετημένες.

Στα πλαϊνά τμήματα της ράμπας βρίσκονταν δύο κλιμακοστάσια, στα οποία υπήρχαν τοποθετημένα δεκάδες ξύλα με μικρές οπές, που διευκόλυναν το έργο των εργατών, ενώ η ηλικία της ράμπας υπολογίζεται στα 4.500 χρόνια.

Το αρχαίο λατομείο βρίσκεται στην περιοχή Χατνάμπ στην ανατολική έρημο της Αιγύπτου, ενώ απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το σημείο που κατασκευάστηκαν τελικά οι πυραμίδες-σήμα κατατεθέν του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού.