Πλημμυρισμένο το 75% της Βενετίας, 11 νεκροί από την κακοκαιρία (pics & vids)

Gazzetta team
Πλημμυρισμένο το 75% της Βενετίας, 11 νεκροί από την κακοκαιρία (pics & vids)
Στους 11 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την Ιταλία για τρίτη ημέρα ενώ η Βενετία εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το νερό με τη πλατεία αλλά και τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου να βυθίζονται στο νερό.

Επτά άνθρωποι καταπλακώθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους από την πτώση δέντρων, ενώ άλλοι δύο έχασαν τη ζωή τους καθώς παρασύρθηκαν από την τρικυμιώδη θάλασσα. Επίσης, μια γυναίκα στη βόρεια περιφέρεια του Μπολτζάνο παρασύρθηκε από τα νερά χείμαρρου, ο οποίος υπερχείλισε.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε κατάσταση πλήρους κινητοποίησης μέχρι το βράδυ της Τρίτης καθώς ο καιρός αναμένεται να καλυτερέψει την Τετάρτη. Ωστόσο την Πέμπτη αναμένεται νέα επιδείνωση με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους.

Μεγάλα προβλήματα έχουν προκληθεί στο Γένοβα και το λιμάνι Ραπάλο ενώ στο οδικό δίκτυο της βορειοδυτικής Ιταλίας έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και δρόμοι παραμένουν πλημμυρισμένοι.Λόγω των σφοδρών ανέμων, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά στη Ρώμη, στη Βενετία, στη Νάπολη και σε μεγάλο μέρος της ευρύτερης περιοχής του Μιλάνου.

Επίσης στη Βενετία σημειώθηκε και πάλι το φαινόμενο της παλίρροιας, και αποφασίστηκε να διακοπεί η κυκλοφορία των πλωτών λεωφορείων.

Μάλιστα, το 75% της Βενετίας είναι πλημμυρισμένο με τη στάθμη του νερού να ξεπερνά το 1,56!

Το μωσαϊκό δάπεδό της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου καλύφθηκε από νερό ύψους 90 εκατοστών και ο Κάρλο Τεσερίν, διαχειριστής του ναού δήλωσε ότι «η Βασιλική γέρασε 20 χρόνια σε μια μόλις ημέρα και ίσως να είμαι υπερβολικά αισιόδοξος λέγοντας αυτό». Ιταλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ήταν η δεύτερη φορά αυτόν τον αιώνα που η Βασιλική πλημμύρισε και μόλις η πέμπτη φορά που τόσο πολύ νερό κατέκλυσε το εσωτερικό της στα 1000 χρόνια της ιστορίας της.

«Είναι όλο και δυσκολότερο για εμάς και ίσως θα καταστεί αδύνατο να επιδιορθώσουμε τις ζημιές, ιδίως σε μια εποχή κλιματικής αλλαγής» συμπλήρωσε ο Τεσερίν.

Πηγή: reader.gr