Πράσινοι και ακροδεξιά οι κερδισμένοι στην Έσση

Gazzetta team
Πράσινοι και ακροδεξιά οι κερδισμένοι στην Έσση
«Κατέρρευσαν» CDU και SPD και στην Έσση, ενώ οι Πράσινοι και η ακροδεξιά ήταν οι κερδισμένοι.

Την ίδια ακριβώς τάση που καταγράφηκε στη Βαυαρία, κατέγραψαν οι κάλπες και στην Έσση. Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, μετά τον μεταξύ τους μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό, βρίσκονται σε «ιστορικό χαμηλό».

Σύμφωνα με τα exit poll, οι Σοσιαλδημοκράτες παίρνουν 20%, το χαμηλότερο ποσοστό τους στην περιοχή μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σχεδόν 11 ποσοστιαίες μονάδες χάνουν και οι Χριστιανοδημοκράτες στην περιοχή. Και όπως στη Βαυαρία, κερδισμένοι εμφανίζονται οι Πράσινοι και οι ακροδεξιοί του AfD.

Έτσι σύμφωνα με τα exit poll τα κόμματα στην Έσση καταγράφουν:

CDU (Χριστιανοδημοκράτες) 28% με μείωση 10,5 ποσοστιαίες μονάδες

SPD (Σοσιαλδημοκράτες) 20% μείωση 11,5 ποσοστιαίες μονάδες

Πράσινοι 19,5% με αύξηση 8,5 ποσοστιαίες μονάδες

«Εναλλακτική για τη Γερμανία» 12% με αύξηση 8 ποσοστιαίες μονάδες

Φιλελεύθεροι 7,5% με αύξηση 2,5 ποσοστιαίες μονάδες

Αριστερά 6,5% με αύξηση 1,5 ποσοστιαία μονάδα

Κυβέρνηση μόνο με συμμετοχή του CDU

Μόνο με την συμμετοχή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Έσση, σύμφωνα όμως μόνο με την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος που μεταδίδει το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Από τις 110 έδρες του τοπικού Κοινοβουλίου, το CDU κερδίζει 33 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 23, όσες και οι Πράσινοι 23 και οι Φιλελεύθεροι (FDP).

Θα μπορούσε λοιπόν να σχηματιστεί και πάλι κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων, όπως μέχρι σήμερα ή κυβέρνηση συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο και τους περισσότερους αναλυτές, τα προβλήματα για την Καγκελάριο Μέρκελ θα είναι πολύ μεγαλύτερα εάν το κόμμα της δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση στο κρατίδιο.

Προβληματισμός στους Σοσιαλδημοκράτες

Προθεσμία μέχρι το φθινόπωρο του 2019, όταν θα γίνει η ενδιάμεση αξιολόγηση της συνεργασίας του κυβερνητικού συνασπισμού, έδωσε η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, προκειμένου το κόμμα της να αποφασίσει εάν θα αποχωρήσει ή όχι από την κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην Έσση, όπου το SPD, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, χάνει περίπου δέκα μονάδες από το 2013 και περιορίζεται στο 19,8%, η κυρία Νάλες εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η ομοσπονδιακή πολιτική συνέβαλε σημαντικά» σε αυτή την εικόνα και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση στην κεντρική κυβέρνηση. Η αρχηγός του SPD τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους Χριστιανοδημοκράτες ένας «οδικός χάρτης, στον οποίον θα ορίζονται συγκεκριμένοι στόχοι» μέχρι την αξιολόγηση του φθινοπώρου.

Η ίδια αύριο σκοπεύει να υποβάλει σχετικές προτάσεις πρώτα στο Προεδρείο του κόμματός της.