Αντιμέτωπος με 29 κατηγορίες ο μακελάρης της συναγωγής στο Πίτσμπουργκ

Gazzetta team
Αντιμέτωπος με 29 κατηγορίες ο μακελάρης της συναγωγής στο Πίτσμπουργκ
Κατηγορίες για 29 κακουργήματα απαγγέλθηκαν στο δράστη του μακελειού της συναγωγής του Πίτσμπεργκ (στην πολιτεία Πενσιλβάνια) με βάση την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ.

Μεταξύ των κατηγοριών που βαραίνουν τον 46 χρονο δράστη Ρόμπερτ Μπάουερς, είναι 11 κατηγορίες για οπλοχρησία με σκοπό τη διάπραξη φόνου και 11 κατηγορίες για παρεμπόδιση της άσκησης του δικαιώματος του θρησκεύεσθαι με συνέπεια τον θάνατο των πιστών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης που είναι αρμόδιο για τη δυτική περιφέρεια της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI), πιστεύεται ότι ο δράστης ενήργησε μόνος.

Μακελειό σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ: 11 νεκροί, συνελήφθη ο ακροδεξιός δράστης (vid)

Να υπενθυμίσουμε ότι το Σάββατο ο 46χρονος άνδρας επιτέθηκε σε μια συναγωγή του Πίτσμπεργκ και μέσα σε 20 λεπτά έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν άλλοι έξι. Η δολοφονία των έντεκα πιστών αποτελεί την πιο πολύνεκρη αντισημιτική επίθεση των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ, .

Ο Ρόμπερτ Μπάουερς, όπως τον κατονόμασαν οι αμερικανικές αρχές, εισέβαλε στη συναγωγή Tree of Life («Το Δέντρο της Ζωής») περί τις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) και κραύγασε «όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν» πριν ανοίξει πυρ, εν μέσω μιας τελετής εορτασμού για τη γέννηση ενός παιδιού. «Η τελετή βρισκόταν σε εξέλιξη όταν άκουσα έναν δυνατό ήχο στην είσοδο», αφηγήθηκε ένα μέλος της συναγωγής, ο Στίβεν Ουάις, στην εφημερίδα Tribune Review. «Αντιλήφθηκα πως επρόκειτο για τους κρότους ενός πυροβόλου όπλου», πρόσθεσε ο 60χρονος πιστός, προσθέτοντας πως έτρεξε να φύγει αμέσως. Οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ στην επιχείρηση για τη σύλληψη του δράστη της σφαγής, που ήταν εφοδιασμένος με ένα τουφέκι εφόδου και τρία πιστόλια, σύμφωνα με τις αρχές. Μετά από λίγα λεπτά ο δράστης συνελήφθη και διακομίστηκε σε νοσοκομείο τραυματισμένος. Πέρα από τους 11 νεκρούς, οι αρχές έκαναν λόγο για έξι τραυματίες, τέσσερις από τους οποίους είναι αστυνομικοί. Δεν συγκαταλέγονται παιδιά στα θύματα.

«Η σκηνή είναι φρικιαστική στο εσωτερικό της συναγωγής», είπε μπροστά στις κάμερες ο Ουέντελ Χίσριτς, διευθυντής της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπεργκ, εμφανώς ταραγμένος. «Είναι ένας από τους χειρότερους τόπους εγκλήματος στους οποίους έχω πάει, κι έχω πάει σε τόπους αεροπορικών δυστυχημάτων», πρόσθεσε.

Η συναγωγή Δέντρο της Ζωής ιδρύθηκε πριν από 150 χρόνια στο Πίτσμπεργκ. Βρίσκεται στη συνοικία Σκουίρελ Χιλ, όπου χτυπάει η καρδιά της μεγάλης εβραϊκής κοινότητας σε αυτό το αστικό κέντρο της Πενσιλβάνιας. «Είμαι απλά συντετριμμένος. Δεν ξέρω τι σας πω (...) αυτό δεν έπρεπε να έχει γίνει, τελεία. Δεν έπρεπε να γίνει μέσα σε μια συναγωγή», δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Τζεφ Φίνκελσταϊν, πρόεδρος της συνομοσπονδίας των εβραϊκών οργανώσεων του Πίτσμπεργκ και των περιχώρων της πόλης.

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ανοχή για τον αντισημιτισμό, ή για οποιαδήποτε μορφή θρησκευτικού μίσους» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανήγγειλε αργότερα ότι θα μεταβεί τις προσεχείς ημέρες στο Πίτσμπεργκ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος διέταξε οι αμερικανικές σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες ως την 31η Οκτωβρίου για την απότιση φόρου «τιμής» στα θύματα. Όλες οι αμερικανικές σημαίες — στον Λευκό Οίκο, στα δημόσια κτίρια, στα στρατόπεδα, στις ναυτικές βάσεις και στα πολεμικά πλοία — θα κυματίζουν μεσίστιες ως την Τετάρτη, βάσει της διαταγής του.

Η εσχάτη των ποινών

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο της πόλης κρατώντας αναμμένα κεριά, για να τιμήσουν τα θύματα της σφαγής.

Στον Ρόμπερτ Μπάουερς θα απαγγελθούν, μεταξύ άλλων, κατηγορίες για αντισημιτικά εγκλήματα που επισύρουν την ποινή του θανάτου, γνωστοποίησε ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς. Να σημειωθεί ότι η υπόθεση επανέφερε στο επίκεντρο τη συζήτηση για το δικαίωμα της οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Προκαλώντας αντιδράσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό εάν η συναγωγή «είχε κάποια προστασία» από ένοπλο φρουρό, ενώ ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Πενσιλβανίας Τομ Γουλφ σημείωσε ότι «για άλλη μια φορά τα όπλα βάζουν τους πολίτες μας σε κίνδυνο».

Η επίθεση του Σαββάτου διαπράχθηκε εν μέσω ενός ιδιαίτερα πολωμένου κλίματος στις ΗΠΑ, ιδίως όσον αφορά τον πολιτικό λόγο, αλλά και όσον αφορά την αμερικανική κοινωνία.

Στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, στη χώρα κυριάρχησαν τα αισθήματα του φόβου και της αγωνίας εξαιτίας της ταχυδρομικής αποστολής δεμάτων που περιείχαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν στόχο προσωπικότητες των Δημοκρατικών, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ εγκαλείται συνεχώς από πολιτικούς του αντιπάλους που του προσάπτουν ότι ανακινεί πάθη και μίση με τη διχαστική του ρητορική.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, που εξέτασε το ενδεχόμενο να ακυρώσει μια προεκλογική συγκέντρωση που ήταν προγραμματισμένη για χθες Σάββατο — ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου — αποφάσισε εντέλει να γίνει και να πάρει μέρος ο ίδιος σε αυτή. «Θα πάμε, με βαριά καρδιά, αλλά θα πάμε», είπε σε δημοσιογράφους. Πάντως «απόψε, οπωσδήποτε, θα αλλάξω τόνο», υποσχέθηκε.

«Πρέπει να σταθούμε πλάι στους εβραίους αδελφούς μας και στις εβραίες αδελφές μας για να νικηθούν ο αντισημιτισμός και οι δυνάμεις του μίσους», είπε αργότερα ο Τραμπ, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του κόμματός του.

«Τυφλό μίσος»

Η κόρη του Ιβάνκα Τραμπ, που έχει προσηλυτιστεί στον ιουδαϊσμό, πήρε επίσης τον λόγο και υποστήριξε πως η Αμερική είναι «πιο δυνατή» από τις πράξεις ενός «αντισημίτη», «διεστραμμένου και φανατικού».

Ο Μπάουερς είχε κάνει πολλές αναρτήσεις αντισημιτικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης μίας νωρίς το Σάββατο, με την οποία ουσιαστικά διεμήνυε τι θα ακολουθούσε. Σε μια προηγούμενη, καταδίκαζε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ διότι κατ' αυτόν έμενε άπραγος μπροστά στην «εισβολή» και τον «παρασιτισμό» των Εβραίων στις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε την «φρικτή» αντισημιτική επίθεση, πράγμα που έκαναν επίσης το Βερολίνο, το Παρίσι, η Οτάβα και ο ΟΗΕ, καταγγέλλοντας μια πράξη «τυφλού μίσους»

Στις ΗΠΑ καταγράφηκε το 2017 μεγάλη αύξηση των επεισοδίων με αντισημιτική φύση: αναφέρθηκαν 1.986 κρούσματα (παρενοχλήσεις, βανδαλισμοί, επιθέσεις) την περασμένη χρονιά, αριθμός υψηλότερος κατά 57% από το 2016, κατά την ADL. Μολαταύτα, οι βίαιες επιθέσεις εναντίον μελών της ισραηλιτικής κοινότητας στις ΗΠΑ είναι πολύ σπάνιες. Πολλές αμερικανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι λαμβάνουν μέτρα για την προστασία των χώρων λατρείας.

Τη 13η Απριλίου 2014, σημειώθηκαν δύο επιθέσεις με πυροβόλα όπλα σε ένα κέντρο της ισραηλιτικής κοινότητας και έναν οίκο ευγηρίας της ίδιας κοινότητας στο Όβερλαντ Παρκ, στην Πολιτεία Κάνσας. Συνολικά τρεις άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στις επιθέσεις. Το 2015, ένας νεαρός λευκός ρατσιστής δολοφόνησε εννέα Αφροαμερικανούς κατά τη διάρκεια λειτουργίας σε εκκλησία στο Τσάρλστον, στη Νότια Καρολίνα. Το 2012, ένας νεοναζί εισέβαλε σε ναό των Σιχ στο Όουκ Κρικ, στην Πολιτεία Ουσκόνσιν, και δολοφόνησε έξι Αμερικανούς Σιχ.

Πηγή: reader.gr