Τουρκική δέσμευση για την αποκάλυψη των ενόχων της δολοφονίας Κασόνγκι

Gazzetta team
Τουρκική δέσμευση για την αποκάλυψη των ενόχων της δολοφονίας Κασόνγκι
Η Τουρκία δεσμεύτηκε να αποκαλύψει όλες τις λεπτομέρειες για τον θάνατο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι, μετά την σημερινή παραδοχή της Σαουδικής Αραβίας ότι όντως σκοτώθηκε στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να συγκαλυφθεί η υπόθεση» δήλωσε εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος. Την Παρασκευή η Σαουδική Αραβία άφησε να εννοηθεί ότι ο Κασόγκι, επικριτής της κυβέρνησης στη χώρα, πέθανε σε «καυγά».

Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν προηγουμένως ισχυριστεί ότι ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε σκόπιμα στο προξενείο και ότι στη συνέχεια διαμελίστηκε. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, Τούρκοι αξιωματούχοι που διατήρησαν την ανωνυμία τους, δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι είχαν στοιχεία (βίντεο και ηχητικά αποσπάσματα) που το αποδεικνύουν.

Η Σαουδική Αραβία που έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις για να εξηγήσει την εξαφάνιση του Κασόγκι, μέχρι και σήμερα αρνείτο κάθε γνώση του ζητήματος και μάλιστα επέμενε ότι ο δημοσιογράφος βγήκε από το κτήριο του προξενείου στην Κωνσταντινούπολη ζωντανός.

Η τουρκική αστυνομία και εισαγγελείς διεξήγαγαν έρευνες αυτή την εβδομάδα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας και την Παρασκευή διεύρυναν την αναζήτησή τους σε ένα κοντινό δάσος, όπου πιστεύουν ότι μπορεί να βρίσκεται το πτώμα του άτυχου δημοσιογράφου.

Ανεξάρτητη έρευνα ζητά η Διεθνής Αμνηστία

Ανεξάρτητη έρευνα ζητά από τα Ηνωμένα Έθνη η Διεθνής Αμνηστία, που κάνει λόγο για «προσπάθεια συγκάλυψης μιας απεχθούς δολοφονίας» από τη Σαουδική Αραβία.

«Τα ευρήματα της έρευνας των σαουδαραβικών αρχών σύμφωνα με τα οποία ο Κασόγκι πέθανε ως αποτέλεσμα μιας 'αψιμαχίας' στο εσωτερικό του προξενείου δεν είναι αξιόπιστα και σημαδεύουν ένα αβυσσαλέο νέο χαμηλό στα πεπραγμένα της Σαουδικής Αραβίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε σε μια δήλωση ο Σαμάχ Χαντίτντ, διευθυντής της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη Μέση Ανατολή

Κάλεσε τις σαουδαραβικές αρχές να εμφανίσουν τη σορό του Κασόγκι ώστε ανεξάρτητοι ιατροδικαστές να πραγματοποιήσουν νεκροψία και τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να διεξαγάγουν έρευνα για τον θάνατό του. «Μια ανεξάρτητη έρευνα θα είναι η μοναδική εγγύηση για αυτό που εμφανίζεται να είναι όλο και περισσότερο μια συγκάλυψη εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας των περιστάσεων της δολοφονίας του Κασόγκι ή προσπάθειες άλλων κυβερνήσεων να κρύψουν το θέμα κάτω από το χαλί ώστε να διατηρήσουν επικερδείς συμφωνίες όπλων και άλλους επιχειρηματικούς δεσμούς με το Ριάντ», είπε ο Χαντίντ. «Αυτή η απεχθής δολοφονία μέσα στο προξενείο ισοδυναμεί με εξωδικαστική εκτέλεση», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Η εκδοχή της Σαουδικής Αραβίας

Η Σαουδική Αραβία ισχυρίζεται ότι ξέσπασε καυγάς ανάμεσα στον Τζαμάλ Κασόγκι και τους ανθρώπους που συνάντησε στο προξενείο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.

Η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε ότι διεξάγονται έρευνες και μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 18 υπήκοοι της Σαουδικής Αραβίας.

Αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters και τους New York Times λένε ότι οι Σαουδάραβες δεν γνώριζαν τίποτα για το πού βρίσκεται το πτώμα του Κασόγκι καθώς το είχαν παραδώσει σε κάποιον «τοπικό συνεργάτη» για να το «ξεφορτωθεί»

Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν ακόμη δώσει στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την εκδοχή.

Ο Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι αυτό που συνέβη ήταν «απαράδεκτο» αλλά ότι οι συλλήψεις που έγιναν από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας ήταν ένα σημαντικό «πρώτο βήμα». Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι εξετάζει τα επόμενα βήματα του μετά την ακρόαση της έκθεσης.

Η εκδοχή της Τουρκίας

«Η Τουρκία θα αποκαλύψει όλα όσα έγιναν» δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ του AKP, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει γι 'αυτό, δεν κατηγορούμε κανέναν εκ των προτέρων αλλά δεν δεχόμαστε να συγκαλυφθεί η υπόθεση», προσέθεσε.

Δημόσια, η Τουρκία έχει σταματήσει προς το παρόν να κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία.

Τούρκοι ερευνητές, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι διαθέτουν ηχητικά και οπτικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες μέσα στο προξενείο και έπειτα διαμελίστηκε. Αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ αυτή την εβδομάδα έδιδαν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τις συνομιλίες των τελευταίων λεπτών του δημοσιογράφου.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι έχει ταυτοποιηθεί μια δεκαπενταμελής ομάδα υπόπτων Σαουδαραβών πρακτόρων που έφτασαν και έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη την ημέρα της εξαφάνισης του Κασόγκι.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στο Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν το βράδυ της Παρασκευής και συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στην έρευνα.

Πηγή: reader.gr