H ΝΑSA οραματίζεται μία πόλη από διαστημόπλοια στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης (pics & vid)

Gazzetta team
H ΝΑSA οραματίζεται μία πόλη από διαστημόπλοια στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης (pics & vid)
H εξερεύνηση του διαστήματος κρύβει ακόμα πολλές και μεγάλες εκπλήξεις για τους επιστήμονες και τους αστρονόμους που ασχολούνται με διάφορα φιλόδοξα project.

Ένα από αυτά τα προγράμματα που έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται σε εμβρυακό ακόμα στάδιο η NASA αφορά στην εξερεύνηση της επιφάνειας και της ατμόσφαιρας του πλανήτη της Αφροδίτης, ο οποίος αποτελεί και τον πιο κοντινό γείτονα της Γης.

Πιο συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί επιστήμονες έχουν στα «σκαριά» την δημιουργία μίας πόλης αποτελούμενης από δεκάδες διαστημόπλοια, η οποία όμως δεν θα βρίσκεται στην εξαιρετικά αφιλόξενη επιφάνεια της Αφροδίτης αλλά περίπου 60 χιλιόμετρα πάνω από αυτή, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να φιλοξενήσει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, όσους επιλέξουν να πραγματοποιήσουν αυτό το ταξίδι.

Η αρχική πρόθεση των υπευθύνων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος ήταν η επανδρωμένη αποστολή αστροναυτών στην επιφάνεια του πλανήτη, όμως οι αντίξοες συνθήκες που επικρατούν, έβαλαν πρόωρο τέλος στις προσδοκίες της NASA.

Θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 650 βαθμούς Κελσίου (οι οποίες ξεπερνούν αυτές του πλανήτη Ερμή παρόλο που βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο από την Αφροδίτη), τοξικά σύννεφα από ένα μείγμα διάφορων μετάλλων κι αερίων αλλά κι απίστευτη ατμοσφαιρική πίεση, ικανή να ισοπεδώσει ακόμα και τα πιο ανθεκτικά διαστημικά σκάφη που υπάρχουν, έβαλαν απαγορευτικό στον σχεδιασμό, όμως οι επιστήμονες της ΝASA εκπόνησαν σε χρόνο dt ένα plan B, το οποίο αναμένεται να μπει σε εφαρμογή την προσεχή δεκαετία.

Το HAVOC που θα μας ταξιδέψει μία ανάσα από την Αφροδίτη

Το HAVOC (High Altitude Venus Operational Concept) αποτελεί την τελευταία ιδέα των Αμερικανών επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία κρίνεται εφικτή η δημιουργία μίας «πόλης» από διαστημικά σκάφη, τα οποία θα παραμένουν σε υψόμετρο περίπου 60 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Αφροδίτης, καθώς στο σημείο αυτό της ανώτερης ατμόσφαιρας του πλανήτη, οι επικρατούσες συνθήκες είναι τόσο ευνοϊκές για την παρουσία ανθρώπων ώστε να συγκρίνονται με αυτές που επικρατούν στα χαμηλά ατμοσφαιρικά στρώματα της Γης.

Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία στο σημείο αυτό της πυκνής ατμόσφαιρας της Αφροδίτης υπολογίζεται ότι κυμαίνεται μεταξύ των 20 και των 30 βαθμών Κελσίου, η ατμοσφαιρική πίεση είναι χαμηλότερη από αυτή που υπάρχει σήμερα στην επιφάνεια της θάλασσας στην Γη, ενώ τα πυκνά νέφη που έχουν παρατηρηθεί στο σημείο αυτό, εκτιμάται ότι μπορούν να απορροφήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας, με το ποσοστό που απομένει να χρησιμοποιείται για την ενεργειακή επάρκεια των διαστημικών σκαφών.

Για την μοναδική αυτή διαστημική αποστολή κρίνεται αναγκαία η χρήση ειδικά κατασκευασμένων διαστημόπλοιων, τα οποία θα είναι σε θέση να παραμείνουν για αρκετό καιρό στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, ενώ θα θυμίζουν αρκετά τα γνωστά Zeppelin, καθώς θα απαιτείται η τακτική χορήγηση αερίων ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργικότητά τους.

Επιπλέον, τα διαστημόπλοια αυτά θα κινούνται αποκλειστικά και μόνο από τα υπάρχοντα ρεύματα αέρα της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης, ενώ σε αρχικό στάδιο η αποστολή θα στείλει στο σημείο δύο εκπαιδευμένους αστροναύτες, οι οποίοι θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες μετρήσεις για τις επερχόμενες επανδρωμένες αποστολές.

Πληροφορίες: dailymail.co.uk.