Περισσότερα ερωτηματικά, παρά απαντήσεις για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου

Gazzetta team
Περισσότερα ερωτηματικά, παρά απαντήσεις για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου
Η εξαφάνιση του Σαουδάραβα αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από την Κωνσταντινούπολη είναι μια από τις πλέον ειδεχθείς αλλά και σκοτεινές υποθέσεις από τις αρχές του έτους. Μέχρι στιγμής, δύσκολα βρίσκει κανείς συγκεκριμένα και αποδεδειγμένα στοιχεία για το τι ακριβώς συνέβη.

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

Το μοναδικό πράγμα που είναι απολύτως σαφές: Στις 2 Οκτωβρίου, ο Κασόγκι μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη για να πάρει κάποια έγγραφα για τον γάμο του με την Τουρκάλα αρραβωνιαστικά του. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που τον είδαν.

Σχεδόν όλες οι πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί ή μεταδοθεί από αμερικανικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης βασίζονται σε "ανώνυμες πηγές". Σε κάποιες περιπτώσεις, τα μμε επικαλούνται αορίστως "εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης".

ΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

1. Υπήρξε πράγματι μια ομάδα δολοφόνων;

Οι τουρκικές αρχές υποθέτουν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε από ένα ειδικό απόσπασμα που έφτασε από τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με διάφορα τουρκικά μμε. Η εφημερίδα Sabah, επι παραδείγματι, δημοσίευσε στις 10 Οκτωβρίου φωτογραφίες των υπόπτων που φαίνεται ότι προέρχονται από τον έλεγχο διαβατηρίων σε κάποιο αεροδρόμιο. Τα ονόματα πολλών Σαουδαράβων υπόπτων δημοσιεύτηκαν επίσης στη Sabah και στη συνέχεια στη Yeni Safak και σε άλλες εφημερίδες.

Ένας από τους υπόπτους που κατονομάστηκαν ήταν ο Σάλαχ Μοχάμεντ Αλ Τουμπάικι. Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, εμφανίζεται η φωτογραφία ενός άνδρα που του μοιάζει, μεταξύ άλλων στη γνωστή σαουδαραβική εφημερίδα Al Sharq al-Awsat και στον ιστότοπο του Αραβικού Πανεπιστημίου Ναΐφ. Εκεί αναφέρεται ότι είναι ιατροδικαστής στο υπουργείο Εσωτερικών και έχει στρατιωτικό βαθμό. Τα μμε εικάζουν ότι ενδέχεται να πήγε στην Τουρκία για να καταστρέψει τυχόν αποδείξεις. Αλλά τα σαουδαραβικά μμε απαντούν ότι αυτές οι εικασίες απλώς αμαυρώνουν τη φήμη ενός άκακου, αθώου τουρίστα.

2. Πώς πέθανε ο Κασόγκι;

Υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες θεωρίες. Κάποιοι αξιωματούχοι από την Άγκυρα είπαν σε αμερικανικές εφημερίδες ότι μετά τον θάνατό του, τεμάχισαν το πτώμα του σε μικρά κομμάτια. Υπάρχουν επίσης αναφορές για "άγριες κραυγές" που ακούγονταν από το προξενείο, ή ότι τον διέλυσαν με οξέα ή ότι τον μετέφεραν έξω από το κτίριο, μέσα από μια σήραγγα.

Η εφημερίδα Yeni Safak έγραψε ότι τις τελευταίες ημέρες έγιναν έρευνες σε διάφορα σημεία στην Κωνσταντινούπολη για τον εντοπισμό του πτώματος.

3. Τι περιλαμβάνεται στα αρχεία βίντεο και ήχου που υποτίθεται ότι έχουν στην κατοχή τους οι τουρκικές αρχές;

Κανείς δεν ξέρει. Κανένας δημοσιογράφος, από τα μμε που έχουν αναφερθεί στην ύπαρξή τους, δεν τα έχει δει ή ακούσει μέχρι τώρα. Κάποια σενάρια λένε ότι η Τουρκία είχε κοριούς στο προξενείο, αλλά δεν θέλει να το παραδεχτεί.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah έγραψε μια διαφορετική θεωρία, ότι ο Κασόγκι βιντεοσκόπησε ο ίδιος την εκτέλεσή του με το "έξυπνο" ρολόι του που ήταν συνδεδεμένο με το κινητό τηλέφωνό του. Όμως οι ειδικοί αμφισβητούν αυτήν την εκδοχή, λέγοντας ότι θα ήταν δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο, για τεχνικούς λόγους.

4. Τι απέδωσε μέχρι τώρα η έρευνα των τουρκικών αρχών στο προξενείο;

Προς το παρόν, ελάχιστα πράγματα – τουλάχιστον δημοσίως δεν έχει ανακοινωθεί ότι βρέθηκαν αποδείξεις. Η τουρκική αστυνομία συνεχίζει και σήμερα την έρευνά της που έχει επεκταθεί στην προξενική κατοικία και σε διάφορα οχήματα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ