Αμερικάνικη βάση ελικοπτέρων λειτουργούσε μυστικά για 4 χρόνια

Gazzetta team
Αμερικάνικη βάση ελικοπτέρων λειτουργούσε μυστικά για 4 χρόνια
Μυστικά φαίνεται πως λειτούργησε αμερικανική βάση ελικοπτέρων στην Κύπρο από το 2013 ως το 2017.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ABC News, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα Πολίτης της Κύπρου, το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών μέσα σε μία τετραετία δαπάνησε περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια για τη βάση.

Σύμφωνα με κυβερνητική αναφορά, η βάση αυτή οργανώθηκε γρήγορα και χωρίς να υπάρχει ένας ξεκάθαρος σκοπός για την λειτουργία της, πριν κλείσει υπό καθεστώς μυστικότητας μέσα στο 2017, σύμφωνα με το.

Φιλοξενούσε πέντε ελικόπτερα και περί τους 40 συμβασιούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το γραφείο αυτό αποφάνθηκε ότι η βάση ελικοπτέρων οργανώθηκε χωρίς την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας (Aviation Government Board -AGB) του υπουργείου, ενώ δήλωσε ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν στάθηκε δυνατό να παρουσιάσει κάποια αρχεία από την έναρξη της λειτουργίας της, τα οποία «να εξηγούν τον σκοπό λειτουργίας της βάσης, το αναμενόμενο οικονομικό κόστος για την απεγκατάσταση της ή την επέκταση της χρήσης της. Παράλληλα, δεν εντοπίστηκαν κάποια έγγραφα που να παραθέτουν πιθανές εναλλακτικές λύσεις στην περίπτωση διακοπής λειτουργίας» της βάσης ελικοπτέρων.

Από την πλευρά του, ο Πάτρικ Κένεντι, που όπως δήλωσε ήταν ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ που έλαβε την απόφαση για την λειτουργία της βάσης κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είπε στο ABC News ότι διαφωνεί ουσιαστικά με τα συμπεράσματα του OIG σχετικά την χρησιμότητα της βάσης, ενώ υποστήριξε ότι η λειτουργία της «ήταν μία λογική απόφαση».

Ο Κένεντι διετέλεσε υφυπουργός αρμόδιος για την διοίκηση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ενώ δήλωσε πως δεν είχε ενημερωθεί για την αναφορά του OIG μέχρι την δημοσιοποίησή της. Ο ίδιος είπε πως ο σκοπός λειτουργίας της βάσης ήταν να παρέχει βοήθεια στο ενδεχόμενο άμεσης εκκένωσης προσωπικού.

Δύο πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ, δήλωσαν στο ABC News ότι συμφωνούν με την άποψη ότι η αναφερόμενη βάση ελικοπτέρων δεν είχε έναν ξεκάθαρο σκοπό για την λειτουργία της.

«Επρόκειτο για μία αερολέσχη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ένας από τους πρώην αξιωματούχους.

Οι εκπρόσωποι του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα του ABC News, για να σχολιάσουν τις αποκαλύψεις για την βάση.

Σύμφωνα με τον «Πολίτη», η κυπριακή κυβέρνηση δεν κάνει κανένα σχόλιο αναφορικά με αμερικανικό δημοσίευμα περί μυστικής βάσης ελικοπτέρων των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου παρέπεμψε για το ζήτημα στις αμερικανικές αρχές.


Πηγή: reader.gr