O Βούτσιτς δεν... αποκλείει συγκρούσεις στα Βαλκάνια

Gazzetta team
O Βούτσιτς δεν... αποκλείει συγκρούσεις στα Βαλκάνια
«Δεν θα το απέκλεια» σχολίασε ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αναφορικά με τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ότι αν τα Βαλκάνια χάσουν την προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιστρέψουμε στην αιματηρή δεκαετία του ’90.

«Θα έλεγα ότι ίσως υπερέβαλε στα λεγόμενά του (ο Γιουνκέρ) αλλά δεν θα το απέκλεια σαν ενδεχόμενα εάν μέναμε μόνοι» είπε ο Βούτσιτς και σημείωσε ότι ο ρόλος της Σερβίας στην περιοχή είναι να διατηρήσει την ειρήνη.

«Θα ξεπεράσουμε τις προκλήσεις, πρέπει να προστατεύσουμε την ειρήνη και να χτίσουμε εργοστάσια... Αυτό υποσχεθήκαμε στον Γιούνκερ και το εκτιμά… Ό,τι λέει θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη» συνέχισε ο Σέρβος πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε για το ενδεχόμενο νέου πολέμου στα Βαλκάνια εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαλείψει τις ελπίδες ένταξης των χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το έδαφος είναι ακόμη εύφορο» για συγκρούσεις στην περιοχή, εκτίμησε ο Γιούνκερ. «Πρέπει να φροντίσουμε εντατικά τα δυτικά Βαλκάνια, να βοηθήσουμε όπου χρειάζεται, να προειδοποιήσουμε πριν πάνε στραβά τα πράγματα και να διασφαλίσουμε ότι είναι απολύτως κατανοητό πως όλες οι συνοριακές διενέξεις θα πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν από την ένταξη. Δεν πρέπει να εισάγουμε αστάθεια από τα δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ, πρέπει να εξάγουμε σταθερότητα από την ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια», τόνισε.

Πηγή: insider.gr