Απειλεί η Άγκυρα για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο

Gazzetta team
Απειλεί η Άγκυρα για τις γεωτρήσεις στην Κύπρο
Ένταση καλλιεργεί η Άγκυρα μετά την απόφαση του κυπριακού υπουργικού συμβουλίου να καλέσει εταιρείες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αδειοδότηση του οικοπέδου 7.

Σε μια «πολεμική» ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρεται ότι δεν θα επιτραπεί στην Κύπρο να κάνει μονομερείς ενέργειες, αξιώνοντας δηλαδή συνεκμετάλλευση.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να εκτελέσει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε ύδατα ευθύνης μας δίχως άδεια», αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Προειδοποιεί ότι θα λάβει «τα απαραίτητα μέτρα», ώστε να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην «υφαλοκρηπίδα» της, και μάλιστα προαναγγέλλει ότι σύντομα θα προβεί σε υποθαλάσσιες γεωτρήσεις στην περιοχή.

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Λευκωσία πως με την στάση της αποδεικνύει πως δεν σέβεται τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων και ότι δεν τους αντιλαμβάνεται ως ίσους.

«Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει σε κανένα ξένο κράτος, εταιρεία, ή πλοίο να πραγματοποιήσει έρευνες για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, χωρίς άδεια» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «η Τουρκία θα συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματά της.

Υποστηρίζει, μάλιστα, πως η στρατηγική δύο μέτρων και δύο σταθμών που - όπως υποστηρίζει - ακολουθεί η Κύπρος κατέληξε στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ανακοίνωση του λεγόμενου ΥΠΕΞ στο ψευδοκράτος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η επιμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς για μονομερείς ενέργειες στο θέμα, το μόνο που θα πετύχει είναι να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή και κάνει λόγο για παράνομα βήματα, που απομακρύνουν τις δύο κοινότητες, την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη και ο ΓΓ καλούν σε εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Το λεγόμενο «ΥΠΕΞ» επικρίνει την ελληνική πλευρά ότι αγνοεί τις εκκλήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για συνεργασία, όπως αναφέρει, για τους φυσικούς πόρους του νησιού και προσθέτει πως η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι οι φυσικοί πόροι ανήκουν και στους «δύο λαούς», κατά την έκφρασή του.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του έτους το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εμπόδισε το έργο του γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας ENI στο ανατολικό οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Πάντως, σήμερα Παρασκευή το πρωί έχει προγραμματιστεί συνάντηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον ανώτερο αντιπρόεδρο της Exxon Mobil, Neil Chapman.

Πηγή: insider.gr