Τα βακτήρια «τρώνε» τον Τιτανικό: Σε 20 χρόνια δεν θα υπάρχει το διασημότερο ναυάγιο της ιστορίας (pics & vid)

Gazzetta team
Τα βακτήρια «τρώνε» τον Τιτανικό: Σε 20 χρόνια δεν θα υπάρχει το διασημότερο ναυάγιο της ιστορίας (pics & vid)
Το διασημότερο ναυάγιο της ανθρώπινης ιστορίας απειλείται με αφανισμό και για αυτό ευθύνονται τα εκατομμύρια βακτήρια που έχουν αναπτυχθεί στο κουφάρι του πλοίου και τον «κατατρώνε» μέρα με την ημέρα.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μία ερευνητική ομάδα που ασχολείται με την μελέτη της κατάστασης του σκάφους, που παραμένει στον βυθό του Ατλαντικού σε βάθος 3.784 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η ομάδα της περιβαλλοντικής μικροβιολόγου Λόρι Τζόνστον διεξήγαγε πολυετείς έρευνες με την βοήθεια της τεχνολογίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτή τη στιγμή το πλοίο έχει περισσότερη ζωή από όση είχε κατά το παρθενικό και τελευταίο ταξίδι του, καθώς εκατομμύρια βακτήρια και μικροοργανισμοί έχουν κάνει «σπίτι» τους, τον υγρό τάφο περίπου 1.500 επιβατών, που πνίγηκαν ή πέθαναν από τα παγωμένα νερά τη νύχτα της 15ης Απριλίου 1912.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν 28 είδη κατοικούν στο κουφάρι του πλοίου (καβούρια, γαρίδες, ανεμώνες), όμως το βακτήριο Halomonas titanicae, ή «αλομονάδα του Τιτανικού» είναι αυτό που εμποδίζει την απαραίτητη οξείδωση του μεταλλικού σκελετού, αυξάνοντας την σκουριά κι οδηγώντας σταδιακά στην απώλεια του υλικού του σκάφους.

Οι επιστήμονες θεωρούν, μάλιστα, ότι σε περίπου 20-50 χρόνια από σήμερα, τα βακτήρια δεν θα έχουν αφήσει το παραμικρό ίχνος του Τιτανικού στο σημείο που βρίσκεται σήμερα, καθώς ο ρυθμός με τον οποίο καταστρέφουν το πλοίο είναι αρκετά γρήγορος, φθάνοντας περίπου τα 180 κιλά την ημέρα.

Επίσκεψη στο ναυάγιο με 105.000 δολάρια

Πλέον, η ομάδα της Τζόνστον με την αρωγή της εταιρείας OpenGate αποφάσισε τη διενέργεια ερευνητικών αποστολών στο ναυάγιο, με σκοπό την ψηφιακή και τρισδιάστατη απεικόνιση του σκάφους ώστε να «διατηρηθεί η μνήμη τόσων ανθρώπων», ενώ στις αποστολές αυτές θα δίνεται η δυνατότητα κατάδυσης ιδιωτών στο σημείο του ναυαγίου, με το εισιτήριο να αγγίζει δυσθεώρητα ύψη και την τιμή του να φτάνει στα 105.000 δολάρια.

Οι παραπάνω «εκδρομές» θα έχουν διάρκεια 11 ημερών, ενώ η υπεύθυνη της Open Gate σημείωσε πως «έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι ιδιαίτερες συνθήκες της κατάδυσης κι η επιλογή των επισκεπτών θα γίνει μετά την ξεχωριστή αξιολόγηση του καθένα ξεχωριστά».

Η ιστορία του Τιτανικού

Ο Τιτανικός ήταν Βρετανικό επιβατηγό υπερωκεάνιο το οποίο βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό στις 15 Απριλίου 1912 μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο κατά το παρθενικό ταξίδι του από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη. Η βύθισή του προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 1.500 ατόμων σε ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυτικά δυστυχήματα σε καιρό ειρήνης στη σύγχρονη ιστορία.

Ο Τιτανικός ήταν το μεγαλύτερο πλοίο εν πλω όταν εισήλθε σε υπηρεσία. Ο Τιτανικός ήταν το δεύτερο από τρία υπερωκεάνια της κλάσης Olympic που χρησιμοποιούσε η White Star Line, και κατασκευάστηκε από το ναυπηγείο Harland and Wolff στο Μπέλφαστ με ναυπηγό αρχιτέκτονα τον Τόμας Άντριους. Ο Άντριους έχασε τη ζωή του στο ναυάγιο.

Αφότου απέπλευσε από το Σαουθάμπτον την 10η Απριλίου 1912, ο Τιτανικός σταμάτησε στο Χερβούργο στη Γαλλία και στο Κουίνσταουν (σήμερα Κοβ) στην Ιρλανδία, προτού κατευθυνθεί δυτικά προς τη Νέα Υόρκη. Στις 14 Απριλίου 1912, μετά από τέσσερις ημέρες διάσχισης και 375 μίλια (600 km) νότια της Νέας Γης, συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στις 11:40 μ.μ. ώρα πλοίου.

The route of Titanic's maiden voyage, with the coordinates of its sinking

Η παταγώδης σύγκρουση προκάλεσε κάμψη προς τα μέσα στις πλάκες του κύτους του Τιτανικού κατά μήκος της δεξιάς πλευράς (starboard) και διέρρηξε 5 από τα 16 υδατοστεγή διαμερίσματα, εκθέτοντάς τα στη θάλασσα. Εν τω μεταξύ, οι επιβάτες και μερικά μέλη του πληρώματος επιβιβάστηκαν σε σωστικές λέμβους, πολλές από τις οποίες κατέβηκαν στη θάλασσα μερικώς φορτωμένες, λόγω ανεπαρκούς συντονισμού και ενός φόβου αρκετών επιβατών να επιβιβαστούν σε αυτές.

Ένας δυσανάλογος αριθμός ανδρών έμεινε στο πλοίο, επειδή ακολουθήθηκε ένα πρωτόκολλο «πρώτα γυναίκες και παιδιά» από μερικούς αξιωματικούς που φόρτωναν τις βάρκες.

Λίγο πριν τις 2:20 π.μ. το πλοίο έσπασε στα δύο και άρχισε να βυθίζεται ταχύτερα, με περισσότερα από χίλια άτομα ακόμη εν πλω. Μία ώρα και είκοσι λεπτά αφότου βυθίστηκε ο Τιτανικός, το επιβατηγό πλοίο RMS Carpathia της Cunard έφτασε στο σημείο της βύθισης, όπου περισυνέλεξε 705 επιζώντες.