Με φράγματα στο βυθό του Β. Πόλου ο «πόλεμος» κατά της κλιματικής αλλαγής

Gazzetta team
Με φράγματα στο βυθό του Β. Πόλου ο «πόλεμος» κατά της κλιματικής αλλαγής
Η κατασκευή τειχών μέσα στο βυθό της θάλασσας μπορεί να γίνει το επόμενο «στοίχημα» των επιστημόνων που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή, με τους μηχανικούς να αναζητούν νέους τρόπους για να συγκρατήσουν την αύξηση της στάθμης της θάλασσας που αναμένεται να προκύψει από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Με την ανέγερση φραγμάτων από βράχους και άμμο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να σταματήσουν την ολίσθηση των υποθαλάσσιων παγετώνων. Χαρακτηρίζεται από πολλούς ως μια «απελπισμένη» προσπάθεια, αλλά θα μπορούσε να αγοράσει κάποιο χρόνο αν ξεκινήσει η αλλαγή του κλίματος , σύμφωνα με ένα νέο έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Cryosphere, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών.

Αν και το μέτρο μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, ο σχεδιασμός θα είναι σχετικά απλός. «Φανταζόμαστε πολύ απλές δομές, απλά σωρούς από χαλίκι ή άμμο στο βυθό των ωκεανών», δήλωσε ο Michael Wolovick, ερευνητής στο τμήμα των γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στις ΗΠΑ, ο οποίος περιέγραψε τα σχέδια ως «μέσα στη σειρά των εύλογων ανθρώπινων επιτευγμάτων».

Οι κατασκευές δεν θα αποσκοπούσαν απλώς στη συγκράτηση των παγετώνων, αλλά στην αποτροπή του να φθάσουν τα θερμότερα νερά στις βάσεις των παγετώνων κάτω από τη θάλασσα. Νέες έρευνες διεξάγονται τώρα από επιστήμονες που δείχνουν πώς οι επιπτώσεις από το θερμότερο νερό σε όλο τον κόσμο, όπως οι θέρμανση των ωκεανών, μπορεί να είναι η κύρια αιτία υποβρύχιας τήξης των παγετώνων.


Πηγή: reader.gr