Διήμερο δημοψήφισμα στη Ρουμανία για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Gazzetta team
Διήμερο δημοψήφισμα στη Ρουμανία για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών
Σε... διήμερο μετέτρεψε η κυβέρνηση της Ρουμανίας, το δημοψήφισμα για την συνταγματική απαγόρευση του γάμου ομοφύλων, υπό τον φόβο της χαμηλής συμμετοχής και της ακύρωσής του.

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 6 και 7 Οκτωβρίου και οι Ρουμάνοι καλούνται να αποφασίσουν αν θα τροποποιηθεί ο συνταγματικός ορισμός του γάμου σε «ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας» ώστε να καταστεί αδύνατη στο μέλλον η νομιμοποίηση γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, που άλλωστε απαγορεύεται ήδη στη χώρα.

Η Ρουμανία παραμένει μια από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που απαγορεύει τους γάμους ομοφύλων, καθώς στις περισσότερες επιτρέπονται είτε τα σύμφωνα συμβίωσης είτε και οι γάμοι.

Το ρουμάνικο Σύνταγμα, ορίζει την οικογένεια ως «ένωση συζύγων» και αυτό που είναι που... φοβίζει την κυβέρνηση, καθώς δεν προσδιορίζει το φύλο των δυο της «ένωσης».

«Το δημοψήφισμα δεν στρέφεται εναντίον των μειονοτήτων» διαβεβαίωσε η πρωθυπουργός Βιόριτσα Νταντσίλα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν φόβους ότι έτσι ενθαρρύνεται η ομοφοβία. Η Νταντσίλα επέκρινε επίσης τις εκκλήσεις για μποϊκοτάρισμα της ψηφοφορίας, εκ μέρους της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης και πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Σε μια πολύ συντηρητική κοινωνία, όπως αυτή της Ρουμανίας, το «ναι» στην απαγόρευση των γάμων μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου έχει πολλές πιθανότητες να επικρατήσει. Ωστόσο, για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα η συμμετοχή θα πρέπει να ξεπεράσει το ένα τρίτο των περίπου 18 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, έχουν επικρίνει αυτήν την πρωτοβουλία, θεωρώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να επιβληθούν «επιπρόσθετοι περιορισμοί στην καθημερινότητα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και να ενθαρρυνθούν οι διακρίσεις» σε βάρος τους.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ