Ενδέκατη θέση για την Ελλάδα στην λίστα των χωρών με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στον κόσμο (pics)

Gazzetta team
Ενδέκατη θέση για την Ελλάδα στην λίστα των χωρών με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στον κόσμο (pics)
Μπορεί η Ελλάδα να καταλαμβάνει την 97η θέση στον παγκόσμιο χάρτη σχετικά με την έκτασή της, όταν όμως η κουβέντα περιστραφεί γύρω από το συνολικό μήκος της ακτογραμμής, τότε τα πράγματα αλλάζουν άρδην.

Η γεωγραφία της χώρας μας σε συνδυασμό με την ύπαρξη σχεδόν 6.000 χιλιάδων μικρών και μεγαλύτερων νησιών καθιστά την Ελλάδα, εντέκατη στη λίστα με τις χώρες με την μεγαλύτερη ακτογραμμή, ευρισκόμενη πίσω μόνο από χώρες με πολλαπλάσιο μέγεθος.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα με έκταση 131.957 τετραγωνικά κατατάσσεται στην 97η θέση μεταξύ των 197 κρατών μελών του ΟΗΕ, ενώ στην λίστα με το συνολικό μήκος της ακτογραμμής σκαρφαλώνει στην 11η θέση, με 13.676 χιλιόμετρα.

Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκεται ο Καναδάς με συνολικό μήκος ακτογραμμής που αγγίζει τα 202.080, ενώ με πολύ μεγάλη απόσταση από τον Καναδά, στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Νορβηγία, που εξαιτίας των πανέμορφων φιόρδ, διαθέτει ακτογραμμή μήκους 58.133 χιλιομέτρων.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Ινδονησία των 18.000 νησιών (54.720 χιλιόμετρα), η Ρωσία (37.653 χιλιόμετρα) κι οι -επίσης νησιωτικές- Φιλιππίνες (36.289 χιλιόμετρα).

Να αναφερθεί τέλος, πως η ελληνική ακτογραμμή ξεπερνάει σε μήκος την ακτογραμμή κρατών με πολύ μεγαλύτερη έκταση συγκριτικά με την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα την Ινδία, την Μεγάλη Βρετανία, το Μεξικό, την Ιταλία, τη Βραζιλία και την Τουρκία, ενώ περιοχές όπως η Ανταρκτική κι η Γροιλανδία δεν υπολογίζονται στην λίστα καθώς δεν αποτελούν ξεχωριστά κράτη.

Πηγή: wikipedia.org