Σπάνια καρέ από τις πραγματικές συμμορίες της Νέας Υόρκης (pics)

Gazzetta team
Σπάνια καρέ από τις πραγματικές συμμορίες της Νέας Υόρκης (pics)
Oι Peaky Blinders από το βρετανικό Μπέρμιγχαμ μονοπωλούν το τηλεοπτικό ενδιαφέρον με τις περιπέτειές τους κι οι σύγχρονοι «συνάδελφοί» τους στη Νέα Υόρκη σημάδεψαν περισσότερα; από 100 χρόνια της ζωής της αμερικανικής μητρόπολης.

Μπορεί οι συμμορίες της Νέας Υόρκης να έγιναν ευρύτατα γνωστές μέσω της διάσημης πλέον ταινίας του Μάρτιν Σκορτσέζε με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, όμως μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την αμερικανική μεγαλούπολη στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι η μητρόπολη των ΗΠΑ αποτελούσε κάποτε ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο.

Δεκάδες συμμορίες (με εκατοντάδες μέλη και φίλους η καθεμία), οργανωμένες ανά περιοχές και χωρισμένες ανάλογα με την εθνικότητα, την θρησκεία ή την επαγγελματική θέση των κατοίκων λυμαίνονταν τους δρόμους και τις διάσημες πλέον λεωφόρους της Νέας Υόρκης, σε μία αιματοβαμμένη ιστορία, με χιλιάδες θύματα κι επικές συγκρούσεις.

Gophers, Short Tail, Montgomery Guards, Dead Rabbits, Whyos, Bowery Boys, Forty Thieves, Hudson Dusters, Dutch Mob είναι μόνο μερικές από τις συμμορίες της Νέας Υόρκης που απασχολούσαν σε καθημερινή βάση τις τοπικές εφημερίδες, ενώ σχεδόν κάθε βράδυ οι δρόμοι του Μανχάταν και των γύρω συνοικιών θύμιζαν εμπόλεμη ζώνη.

Οι συμμορίες αποτελούνταν ως επί το πλείστον από Ευρωπαίους μετανάστες που είχαν φτάσει στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ με το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα της δεκαετίας του 1870, με τους Ιταλούς, τους Έλληνες, τους Ολλανδούς και τους Ιρλανδούς να κατέχουν την μερίδα του λέοντος.

Οι αρχές είχαν λάβει ιδιαίτερα μέτρα με σκοπό να περιορίσουν την δράση τους (νυχτερινές έφοδοι, μπλόκα, στοχευμένες συλλήψεις), ενώ για χρόνια βρισκόταν σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους μετά τις 9 το βράδυ. Οι φόνοι, οι ληστείες κι οι ξυλοδαρμοί βρίσκονταν πάντα στο ημερίσιο δελτίο της εγκληματικότητας, ενώ η φτώχεια κι η ανεργία ολοένα και δυνάμωναν την ροπή προς την εγκληματικότητα από τους εξαθλιωμένους Νεοϋορκέζους.

Η φθίνουσα πορεία των συμμοριών ξεκίνησε την δεκατία της ποτοαπαγόρευσης, καθώς ποιο οργανωμένες ομάδες εγκληματιών και περιθωριακών άρχιζαν να κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους της Νέας Υόρκης, ομαδοποιήσεις που αποτέλεσαν την «μαγιά» για τη συγκρότηση των πρώτων μαφιών στην περιοχή, ενώ οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι κι η κατάταξη των μελών των συμμοριών στις τάξεις του αμερικανικού στρατού σήμαναν το οριστικό τέλος των ομάδων που αιματοκύλισαν και στιγμάτισαν επί σχεδόν 100 χρόνια τη ζωή στη Νέα Υόρκη.