Εντοπίστηκαν στο Βέλγιο δύο κρούσματα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Gazzetta team
Εντοπίστηκαν στο Βέλγιο δύο κρούσματα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων
Δύο κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων εντοπίστηκαν σε αγριογούρουνα στο Βέλγιο, γεγονός που θορύβησε τις γαλλικές αρχές, με το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας να ζητά "την άμεση κινητοποίηση" των αρμοδίων για να προστατευθεί η κτηνοτροφία.

Οι βελγικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι δύο κρούσματα του ιού, που πλήττει μόνο χοίρους και αγριογούρουνα, εντοπίστηκαν στην κοινότητα Ετάλ, σε μια περιοχή που απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από τα γαλλικά σύνορα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε κάποια θεραπεία για αυτήν τη ζωονόσο.

Ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Στεφάν Τραβέρ είπε ότι ζήτησε να εφαρμοστεί αμέσως ένα σχέδιο δράσης για να μην εξαπλωθεί ο ιός στις περιφέρειες που συνορεύουν με το Βέλγιο. Το σχέδιο που προτείνει το υπουργείο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον περιορισμό ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως του κυνηγιού, καθώς και την εντατικοποίηση των ελέγχων στα ζώα κτηνοτροφίας αλλά και στην άγρια πανίδα. Θα ενισχυθούν επίσης οι έλεγχοι στα σφαγεία.

Στα τέλη Αυγούστου, η πρόεδρος του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου της Γαλλίας, του FNSEA, Κριστιάν Λαμπέρ, είχε εκφράσει ανησυχίες για την πιθανότητα να μεταδοθεί ο ιός από την ανατολική Ευρώπη, όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα. Ορισμένοι κυνηγετικοί σύλλογοι εισάγουν αγριογούρουνα από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και τα εκτρέφουν για να τα χρησιμοποιήσουν ως θηράματα.

Κρούσματα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχουν εντοπιστεί στη Ρωσία, την Κίνα, τη Βουλγαρία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Τσεχία και τη Ρουμανία.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ