Σκληρές εικόνες: Η στιγμή του μαχαιρώματος του Bραζιλιάνου υποψήφιου προέδρου (pics & vid)

Gazzetta team
Σκληρές εικόνες: Η στιγμή του μαχαιρώματος του Bραζιλιάνου υποψήφιου προέδρου (pics & vid)
Ο υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης και τραυματίστηκε σοβαρά. Δεν διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του, ενώ ο δράστης συνελήφθη. Φόβοι για κλιμάκωση της έντασης στην χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Γιατροί και στελέχη του νοσοκομείου όπου χειρουργήθηκε ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου - ο οποίος υπέστη σοβαρό τραυματισμό στην επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του την Πέμπτη - τόνισαν πως ο πολιτικός διέτρεξε σοβαρό κίνδυνο να πεθάνει, πάντως πλέον βρίσκεται σε «σοβαρή, αλλά σταθερή» κατάσταση, έπειτα από την δίωρη επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

Ο Μπολσονάρου αναμένεται να χρειαστεί δύο μήνες για να αναρρώσει πλήρως και θα χρειαστεί να νοσηλευτεί από επτά ως δέκα μέρες, δήλωσαν οι χειρουργοί και στελέχη της διοίκησης του νοσοκομείου Santa Casa της πόλης Ζουίζ τζι Φόρα, στην Πολιτεία Μίνας Ζεράις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν.

Το σοκαριστικό βίντεο από την απόπειρα

Ο Μπολσονάρου έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο και πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Νωρίτερα, ο γιος του, Φλάβιο, διαβεβαίωνε μέσω του Twitter ότι ο πατέρας του είναι καλά και ότι το τραύμα που φέρει είναι επιφανειακό.

Στις εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Globo TV από τη στιγμή της επίθεσης, διακρίνεται ο Μπολσονάρου, ενώ των μεταφέρουν στους ώμους οι υποστηρικτές του, εν μέσω ενός μεγάλου πλήθους στην πόλη Ζουίζ ντε Φόρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για bolsonaro

Κάποια στιγμή, ο πολιτικός βγάζει μια κραυγή πόνου, ενώ κάποιος τον μαχαιρώνει στην κοιλιακή χώρα, και μετά πέφτει προς τα πίσω, στα χέρια όσων τον τριγυρίζουν. Περνούν μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να καταλάβει το πλήθος τι έχει συμβεί αλλά αμέσως μετά τον απομακρύνουν γρήγορα από το σημείο.

Μια επίλεκτη ομάδα γιατρών από το Σάου Πάουλου βρίσκεται καθ' οδόν για να αναλάβει τη φροντίδα του Μπολσονάρου.

Ο πρώην λοχαγός, που δηλώνει ανοικτά νοσταλγός της περιόδου της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία (1964-85), κατατάσσεται πλέον στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου, μετά τον αποκλεισμό από την αναμέτρηση του φυλακισμένου πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα με απόφαση του Ανώτατου Εκλογοδικείου.

«Κατ' εντολή του Θεού η απόπειρα» σύμφωνα με τον δράστη

Στο μεταξύ, η χωροφυλακή γνωστοποίησε ότι ο άνδρας που συνελήφθη αφού μαχαίρωσε τον υποψήφιο της βραζιλιάνικης άκρας δεξιάς είπε πως διέπραξε την επίθεση για «προσωπικούς λόγους», διότι τον «διέταξε ο Θεός» να επιτεθεί στον πολιτικό αυτόν.

«Μας είπε ότι το κίνητρο της επίθεσης ήταν προσωπικοί λόγοι, τους οποίους δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε (...) μας είπε κάποια στιγμή ότι έδρασε "κατ' εντολή του Θεού"», αναφέρει μια έκθεση της χωροφυλακής της Μίνας Ζεράις για την επίθεση, που έγινε περί τις 15:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Αποτέλεσμα εικόνας για bolsonaro

Ο δράστης, ο Αντέλιου Μπίσπου ντε Ολιβέιρα, 40 ετών, «βγήκε από το σπίτι του με ένα μαχαίρι» και πήγε στη συγκέντρωση των οπαδών του Μπολσονάρου, διευκρίνισε η χωροφυλακή.

Ο δικηγόρος του άνδρα που κατηγορείται για την επίθεση είπε ότι τη διέπραξε διότι είχε κίνητρα «θρησκευτικά», «πολιτικής φύσης», αλλά και εξαιτίας «των προκαταλήψεων που επιδεικνύει ο Μπολσονάρου κάθε φορά που μιλάει για τη φυλή, τη θρησκεία και τις γυναίκες».

Αποτέλεσμα εικόνας για bolsonaro

Ο δράστης ανήκε στο αριστερό κόμμα PSOL από το 2007 ως το 2014, επιβεβαίωσαν οι αρχές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Φόβοι για κλιμάκωση της έντασης λίγες μέρες πριν τις εκλογές

Η επίθεση εναντίον του ακροδεξιού υποψήφιου για την προεδρία της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, που εμφανίζεται φαβορί να κερδίσει στον πρώτο γύρο των εκλογών, αποτελεί ακόμη μία δραματική καμπή στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου που χαρακτηρίζονται οι πιο απρόβλεπτες μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βραζιλία, πριν από τρεις δεκαετίες.

Έπειτα από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς, δεκάδες πολιτικοί και ισχυροί επιχειρηματίες έχουν οδηγηθεί στη φυλακή και πολλοί ψηφοφόροι είναι εξοργισμένοι.

Σήμερα υπάρχουν φόβοι ότι θα ξεσπάσουν επεισόδια στη Βραζιλία, στη διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, ενώ πολιτικές ομάδες αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορείες σε εκατοντάδες πόλεις.

Οι αντίπαλοι του 63χρονου Μπολσονάρου ανέστειλαν τις σημερινές τους προεκλογικές δραστηριότητες.

Βάσει του εκλογικού νόμου στη Βραζιλία, ο μικρός συνασπισμός του Μπολσονάρου δικαιούται πολύ περιορισμένο χρόνο για διαφημίσεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Αυτό σημαίνει ότι βασίζεται κυρίως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και τις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα για να συσπειρώσει τους υποστηρικτές τους. Αν ο Μπολσονάρου δεν είναι σε θέση να βγει στον δρόμο για καιρό, ενδέχεται να κινδυνεύσει η προεκλογική του εκστρατεία.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, θα χρειαστεί να νοσηλευθεί τουλάχιστον μία εβδομάδα στο νοσοκομείο, ενώ για την πλήρη αποκατάστασή του θα χρειαστούν δύο μήνες.

Ωστόσο ο Φλάβιο Μπολσονάρου, ο γιος του, δήλωσε σήμερα νωρίς το πρωί έξω από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο πατέρας του ότι έχει τις αισθήσεις του και ότι η επίθεση αποτέλεσε ώθηση για την εκστρατεία του.

«Θέλω απλώς να στείλω ένα μήνυμα στους δολοφόνους που προσπάθησαν να καταστρέψουν τη ζωή ενός οικογενειάρχη, ενός ανθρώπου που αποτελεί την ελπίδα για εκατομμύρια Βραζιλιάνους: Μόλις τον εκλέξατε πρόεδρο. Θα κερδίσει στον πρώτο γύρο», τόνισε ο Φλάβιο.

Το προφίλ του ακροδεξιού υποψήφιου προέδρου- Νοσταλγός της χούντας και θιασώτης της τάξης και της ασφάλειας

Ο Μπολσονάρου, ένας πρώην λοχαγός, παρουσιάζεται ως ο υποψήφιος που είναι ικανός να διασφαλίσει την τάξη και την ασφάλεια στη Βραζιλία, ενώ εμφανίζεται και ως ένας αντισυστημικός πολιτικός παρά το γεγονός ότι εκλέγεται επί σχεδόν τρεις δεκαετίες στο Κογκρέσο.

Εδώ και καιρό εκφράζει ακραίες απόψεις για τη δημόσια ασφάλεια στη Βραζιλία, στην οποία σύμφωνα με τον ΟΗΕ καταγράφονται περισσότερες ανθρωποκτονίες από κάθε άλλη χώρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για bolsonaro

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις συχνά κάνει μια χειρονομία σαν να κρατά όπλο και στα δύο του χέρια, επισημαίνει ότι θα ενθαρρύνει την αστυνομία να σκοτώνει φερόμενα μέλη ναρκωσυμμοριών και άλλους εγκληματίες.

Έχει δηλώνει νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλίας (1964-85), για την οποία έχει πει πως θα έπρεπε να είχε σκοτώσει περισσότερους. Όταν ψήφισε στη Γερουσία το 2016 για την αποπομπή της πρώην προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ αφιέρωσε την ψήφο του στον στρατιωτικό που διοικούσε τη φυλακή όπου φυλακίστηκε και βασανίστηκε η Ρούσεφ.

Επίσης εναντίον του ο Μπολσονάρου εκκρεμούν δίκες στο Ανώτατο Δικαστήριο όπου κατηγορείται για υποκίνηση σε μίσος και βιασμούς, αν και ο ίδιος χαρακτηρίζει τις κατηγορίες πολιτικά υποκινούμενες. Η βία στην πολιτική ζωή της Βραζιλίας είναι συνηθισμένο φαινόμενο, κυρίως σε τοπικό επίπεδο.

Τους μήνες πριν από τις εκλογές για το δημοτικό συμβούλιο της Μπαϊσάντα Φλουμινένσε, μιας περιοχής στο μέγεθος της Δανίας γύρω από το Ρίο ντε Ζανέιρο, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 13 πολιτικοί ή υποψήφιοι.

Νωρίτερα φέτος δολοφονήθηκε η Μαριέλ Φράνκο, μια δημοτική σύμβουλος του Ρίο γνωστή για τις επικρίσεις της εναντίον της αστυνομικής βίας στις φαβέλες. Όμως η βία εναντίον πολιτικών εθνικής εμβέλειας είναι σπάνια.

Πληροφορίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ