Στη Γαλλία προσπαθούν να «πολεμήσουν» τον σχολικό εκφοβισμό και απαγόρευσαν τα κινητά στα δημοτικά

Gazzetta team
Στη Γαλλία προσπαθούν να «πολεμήσουν» τον σχολικό εκφοβισμό και απαγόρευσαν τα κινητά στα δημοτικά
«Μπλόκο» στα κινητά τηλέφωνα βάζει η Γαλλία στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του σχολικού εκφοβισμού, της βίας και της πορνογραφίας.

Η απαγόρευση που θα τεθεί σε ισχύ ήδη από τον Σεπτέμβριο αφορά όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, μεταξύ των οποίων τα tablet και τα smart watches.

Η απαγόρευση των κινητών, που ήταν μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Εμμανουέλ Μακρόν, ήταν μέρος ενός νόμου που ψηφίστηκε τον Ιούλιο.

Στα γυμνάσια, η απαγόρευση των ηλεκτρονικών συσκευών δεν είναι υποχρεωτική και κάθε σχολείο θα μπορεί να αποφασίσει αν επιτρέπει τα κινητά τηλέφωνα ή όχι.

Οι υποστηρικτές του λένε ότι ο νόμος, που ήδη έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης, θα βοηθήσει ώστε οι μαθητές να είναι περισσότερο συγκεντρωμένοι στη διάρκεια του μαθήματος, αλλά και στην καταπολέμηση του εκφοβισμού.

Σχεδόν το 90% των Γάλλων ηλικίας 12 έως 17 ετών έχουν κινητό τηλέφωνο και όσοι τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης ελπίζουν ότι θα περιορίσει τη διάδοση βίαιου και πορνογραφικού περιεχομένου στα παιδιά.

Ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ χαρακτήρισε τον συγκεκριμένο νόμο ως «νόμο του 21ου αιώνα» που θα βελτίωσει την πειθαρχία μεταξύ των 12 εκατομμυρίων μαθητών της Γαλλίας. Τον Ιούνιο, όταν το νομοσχέδιο περνούσε από το κοινοβούλιο, ο Μπλανκέ είχε πει: «Το να είμαστε ανοιχτοί στις τεχνολογίες του μέλλοντος δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεχτούμε κάθε χρήση τους».

Αλλά οι επικριτές του προέβλεψαν ότι το μέτρο θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.

Η κυβέρνηση έχει αφήσει τα σχολεία να αποφασίσουν πώς να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες, συνιστώντας του να κρατούν τα τηλέφωνα των μαθητών στα ντουλάπια που αποθηκεύουν τα πράγματά τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι στα γαλλικά σχολεία που έχουν ήδη απαγορεύσει τα τηλέφωνα, πολλοί μαθητές παραβιάζουν τους κανόνες.

Πηγή: reader.gr