+slo-gun

ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE

Βιβλίο για την κρίση της Ευρωζώνης το 2015 με την Ελλάδα στο επίκεντρο από τον Ντάισελμπλουμ

Βιβλίο για την κρίση της Ευρωζώνης το 2015 με την Ελλάδα στο επίκεντρο από τον Ντάισελμπλουμ

Βιβλίο για την κρίση της Ευρωζώνης το 2015 με την Ελλάδα στο επίκεντρο από τον Ντάισελμπλουμ

Δεν είναι τελικά μόνο ο Γιάνης Βαρουφάκης που φαίνεται πως αποφάσισε να γράψει βιβλίο για την κρίση στην Ευρωζώνη το 2015...

Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί κι ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ ανάμεσα στα κεφάλαια βρίσκεται κι αυτό για την Ελλάδα, με αναφορές και στον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Το βιβλίο του Ντάισελμπλουμ με τίτλο De Eurocrisis θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Kerkyra Economia Publishing. Σε αυτό κάνει αναφορά τόσο στην πρώτη του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάση, όσο και στο κρίσιμο Eurogroup του 2015 που λίγο έλειψε να φέρει… Grexit.

Μάλιστα ο τέως πρόεδρος του Eurogroup, σύμφωνα με την Καθημερινή, αναφέρεται και στην περίφημη χειραψία και το «Ουάου» Βαρουφάκη μετά από συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών. 

«Του είπα: Μόλις σκότωσες την τρόικα. Και χωρίς την τρόικα είστε μόνοι σας», σημειώνει ο κ. Ντάισελμπλουμ. Ο Βαρουφάκης αντέδρασε δήθεν έκπληκτος και ανήξερος. Αργότερα οι συνεργάτες του θα δήλωναν ότι απάντησε χαλαρά: «Ουάου». Ο Βαρουφάκης μας ακολούθησε στον διάδρομο, μου ξαναέδωσε το χέρι στο ασανσέρ και προσπάθησε να διορθώσει τη ζημιά. Θέλουμε να ξεκινήσουμε σοβαρές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς και με το Εurogroup».

Σε ό,τι αφορά το καθοριστικό Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ κάνει λόγο για «στροφή 180 μοιρών από Βαρουφάκη» παρόλο που στόχος του, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ήταν να καταστήσει σαφές ότι η δημοκρατία είχε μιλήσει μετά το δημοψήφισμα.

«Είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε παράταση τη Δευτέρα. Χαιρόμαστε που αλλάζουμε όσο το δυνατόν λιγότερο. Αυτό μπορείτε να το πείτε παράταση. Εμείς θα το ονομάσουμε “η αρχή μιας νέας λογικής”», είπε. Ωστόσο η κοινή δήλωση που συντάχθηκε στη συνέχεια έπρεπε να εγκριθεί και από τον πρωθυπουργό.

Τότε ήταν που ο Γιάνης Βαρουφάκης τηλεφώνησε στον Τσίπρα ενώ στη συνέχεια έδωσε το τηλέφωνο και στον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη. Καθώς το τηλεφώνημα διαρκούσε πολλή ώρα κάποιοι από τους υπουργούς αποχώρησαν, με συνέπεια να μην μπορεί να αλλάξει οτιδήποτε στην από κοινού συμφωνηθείσα δήλωση. «Αυτό σήμαινε ότι από κείνη τη στιγμή μόνο ένα ναι ή ένα όχι μπορούσε να ειπωθεί από την ελληνική αποστολή. Ο Τσίπρας σφύριξε στον Βαρουφάκη. Καμιά συμφωνία». Τελικά, επήλθε συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου και δόθηκε παράταση.

Στη συνέχεια ο Ντάισελμπλουμ αναφέρεται στην απομόνωση Βαρουφάκη στο Eurogroup της 24ης Απριλίου. Εκεί ήταν που έπεσε στο τραπέζι η απαίτηση του Σλοβάκου υπουργού Ντούσαν Μράμορ να τεθεί υπό επεξεργασία ένα Σχέδιο Β, ήτοι η προετοιμασία για το Grexit.

«Για να μη διαλυθεί η ομάδα έπρεπε να ασκήσω μεγάλη πίεση. (...) Τελικά, μετά κόπων και βασάνων υπέγραψε ο Βαρουφάκης αυτές τις τρεις συμφωνίες μέσα σε μια ιδιαιτέρως τεταμένη ατμόσφαιρα». Στο ανεπίσημο δείπνο που ακολούθησε ο Βαρουφάκης έλαμψε διά της απουσίας του και ο Ντάισελμπλουμ αποφάσισε να τηλεφωνήσει στον Τσίπρα» γεγονός που σήμανε την αρχή του τέλους της υπουργικής του θητείας.

Η συνάντηση με Τσίπρα

Ο Γερούν Ντάισελμπλπουμ περιγράφει και την πρώτη του συνάντηση με τον νεοεκλεγμένο, τότε, πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Κάνει λόγο για μια «εποικοδομητική συζήτηση».

«Ήταν πολύ φιλικός, μιλούσε με ήρεμο αλλά σταθερό τρόπο. Κάποιες στιγμές αναφερόμενος στις δυσκολίες που έπρεπε να υπομείνει ο ελληνικός λαός και την ανθρωπιστική κρίση έδειχνε συγκινημένος. Είπε πως ήθελε να είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα κρατούσε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Ήταν ειλικρινής, αλλά μου φαινόταν ιδιαίτερα απίθανο (πως θα μπορούσε να το κάνει) δεδομένου του χάσματος ανάμεσα στις δεσμεύσεις του και την πραγματική κατάσταση».

Πηγή: reader.gr

Best of internet