Η εκταφή του δικτάτορα Φράνκο διχάζει τους Ισπανούς (pics)

Gazzetta team
Η εκταφή του δικτάτορα Φράνκο διχάζει τους Ισπανούς (pics)
Η οικογένεια του Φρανθίσκο Φράνκο θα παραλάβει τη σορό του δικτάτορα μετά την εκταφή που αναμένεται να γίνει μέχρι τα τέλη του έτους, από το μαυσωλείο που τον φιλοξενεί σήμερα, διαβεβαίωσε σήμερα ένας εγγονός του.

«Ασφαλώς θα αναλάβουμε τη σορό του παππού μου, δεν θα τον αφήσουμε στα χέρια της κυβέρνησης», είπε στη συντηρητική εφημερίδα La Razon ο Φράνθις Φράνκο, ένας από τα επτά εγγόνια του στρατηγού που κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή την Ισπανία από το 1939 μέχρι το 1975.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ενέκρινε την Παρασκευή το διάταγμα για την εκταφή του Φράνκο από τη Βάλιε δε λος Καΐδος («Κοιλάδα των Πεσόντων»), το μνημειώδες σύμπλεγμα που απέχει 50 χιλιόμετρα από τη Μαδρίτη, όπου δεσπόζει ένας σταυρός ύψους 150 μέτρων.

Η οικογένεια διαφωνούσε κατηγορηματικά με την ενέργεια αυτή και η κυβέρνηση διαμήνυσε ότι αν συνεχίσει να αρνείται την εκταφή και δεν προτείνει ένα νέο σημείο για τον ενταφιασμό του δικτάτορα, τότε θα αναλάμβανε η ίδια να το κάνει «σε μια αξιοπρεπή τοποθεσία», όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος Κάρμεν Κάλβο.

«Νομίζω ότι θα προχωρήσουν δια της βίας στην εκταφή και θα δούμε τότε αν αυτό ήταν νόμιμο», είπε ο Φράνθις Φράνκο, προσθέτοντας ότι η οικογένεια δεν σκοπεύει να προσφύγει στα δικαστήρια γιατί «το να δαπανάς χρήματα απέναντι σε μια κυβέρνηση είναι χάσιμο χρόνου».

Απέρριψε πάντως την πιθανότητα να ταφεί ο παππούς του δίπλα στη σύζυγό του, την Κάρμεν Πόλοκ, που πέθανε το 1988 και έχει ενταφιαστεί στο κοιμητήριο Ελ Πάρδο, κοντά στη Μαδρίτη. «Δεν υπάρχει ασφάλεια εκεί, δεν γίνεται να ταφεί ο παππούς μου εκεί», τόνισε.

Διχασμένοι οι Ισπανοί

Τη διαδικασία για την εκταφή του πρώην δικτάτορα Φράνκο από το αμφιλεγόμενο μαυσωλείο του ξεκίνησε την Παρασκευή η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας.

Προηγήθηκε η έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο σχετικού διατάγματος, το οποίο θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο.

«Πότε θα σταματήσει αυτή η χώρα να έχει τη σορό ενός δικτάτορα σε κρατικό τάφο που χρησιμεύει ως φόρος τιμής δίπλα στα θύματα; Δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες υπεκφυγές. Η κυβέρνηση δεν θέλει να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο», δήλωσε η η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κάρμεν Κάλβο.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο, η εκταφή των λειψάνων, στην οποία αντιδρά έντονα η οικογένεια του πρώην δικτάτορα, μπορεί να πραγματοποιηθεί στο τέλος του έτους.

Ενώ εναντίον της εκταφής τάσσονται και πολίτες. Ορισμένοι ιστορικοί εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε συμφιλίωση.

«Όταν ο τάφος του Φράνκο απομακρυνθεί από την Κοιλάδα των Πεσόντων, ο χώρος θα χάσει τον μεροληπτικό χαρακτήρα που έχει. Δεν θα είναι πια ένα μνημείο για τον Φράνκο ή προς τιμήν ενός μέρους των θυμάτων του Εμφυλίου Πολέμου. Θα συμβολίζει πραγματικά τη συμφιλίωση σε σχέση με μια σύγκρουση που είχαμε πριν από 80 χρόνια στην Ισπανία», τόνισε ο Γκουτμάρο Γκόμεθ Μπράβο, Καθηγητής Ιστορίας σε Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.

Ο Φράνκο, νικητής του ισπανικού εμφυλίου πολέμου έπειτα από πραξικόπημα κατά της Δεύτερης Δημοκρατίας, όρισε τις τύχες της χώρας μέχρι τον θάνατό του το 1975 και ενταφιάσθηκε στην Κοιλάδα των Πεσόντων, στο πλευρό του Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, ιδρυτή του φασιστικού κόμματος Φάλαγξ.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ