Οι ΗΠΑ συνέλαβαν δύο κατασκόπους, αλλά οι κατηγορίες τους απαγγέλθηκαν 11 μέρες μετά

Gazzetta team
Οι ΗΠΑ συνέλαβαν δύο κατασκόπους, αλλά οι κατηγορίες τους απαγγέλθηκαν 11 μέρες μετά
Σε δύο Ιρανούς, που φέρονται να συγκέντρωναν πληροφορίες για αντιπάλους του καθεστώτος της Τεχεράνης και να τράβαγαν μυστικά φωτογραφίες εβραϊκών θεσμών στις ΗΠΑ, απαγγέλθηκαν τη Δευτέρα κατηγορίες για κατασκοπεία για λογαριασμό της ιρανικής κυβέρνησης.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος ενός Αμερικανοϊρανού, του Αχμαντρεζά Μοχαμαντί-Ντουστντάρ, και ενός Ιρανού, του Ματζίντ Γορμπανί, που ζει στην Καλιφόρνια, καθώς φέρονται όπως τους προσάπτει να παρακολουθούσαν μαζί ιδρύματα της εβραϊκής κοινότητας καθώς και να αποπειράθηκαν μια παρείσφρηση στην οργάνωση ιρανών αντικαθεστωτικών Μουτζαχεντίν ι Χαλκ (ΜΕΚ).

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν την 9η Αυγούστου, αλλά οι κατηγορίες σε βάρος τους δεν απαγγέλθηκαν παρά μόλις τη Δευτέρα από δικαστήριο της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Ντουστντάρ, 38 ετών, ο οποίος ζει στο Ιράν, ταξίδεψε στο Σικάγο τον Ιούλιο του 2017, όπου τον επιτηρούσαν αμερικανοί πράκτορες της αντικατασκοπείας ενώ τράβαγε φωτογραφίες του Hillel Center και του Rohr Chabad House — δύο κέντρων της εβραϊκής κοινότητας κοντά στο πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Κατόπιν μετέβη στην Καλιφόρνια, όπου συναντήθηκε με τον Γορμπανί, κατά τα φαινόμενα για πρώτη φορά.

Δύο μήνες αργότερα ο Γορμπανί, 59 ετών, μετέβη αεροπορικώς στη Νέα Υόρκη, όπου παρέστη σε μια συγκέντρωση της ΜΕΚ και πήρε φωτογραφίες άλλων προσώπων που παρίσταντο.

Τον Δεκέμβριο, ο Ντουστντάρ μετέβη εκ νέου στην Καλιφόρνια, για να συγκεντρώσει πληροφορίες για τη ΜΕΚ.

Σε συζητήσεις μεταξύ των δύο ανδρών που υπέκλεψε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI), ο Γορμπανί αναφερόταν στις προσπάθειές του να «παρεισφρήσει» στην οργάνωση, ενώ ο Ντουστντάρ αναφερόταν στο ότι είχε διαταχθεί να συγκεντρώσει πληροφορίες για αυτή.

Πάντα σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από τις αμερικανικές αρχές, ο Γορμπανί μετέβη στο Ιράν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο για να ενημερώσει κυβερνητικούς αξιωματούχους για τα στοιχεία που συγκέντρωσε για τη ΜΕΚ και παρέλαβε μια λίστα «καθηκόντων».

Εξάλλου, τον Μάιο, ο Γορμπανί είχε συμμετάσχει σε μια εκδήλωση που υποστήριζε η ΜΕΚ στην Ουάσινγκτον ως μέλος μιας καλιφορνέζικης αντιπροσωπείας και πήρε φωτογραφίες συμμετεχόντων.

Οι Ντουστντάρ και Γορμπανί κατηγορούνται ότι ενήργησαν ως μη δηλωμένοι πράκτορες της ιρανικής κυβέρνησης και ότι παρείχαν υπηρεσίες στην κυβέρνηση της Τεχεράνης κατά παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το Ιράν χαρακτηρίζει τη ΜΕΚ τρομοκρατική οργάνωση, που επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η οργάνωση βρισκόταν εξάλλου στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων τον οποίο καταρτίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έως και το 2012.