Η έξοδος από τα μνημόνια έρχεται, οι νέοι όμως δεν έχουν ελπίδα

Gazzetta team
Η έξοδος από τα μνημόνια έρχεται, οι νέοι όμως δεν έχουν ελπίδα
Το BBC γράφει πως η έξοδος από τα μνημόνια δε δίνει ελπίδα στους νέους...

Στην επικείμενη έξοδο από τα μνημόνια, το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης, αναφέρεται σε εκτενές κείμενό του, το βρετανικό BBC.

Σ' αυτό, αναφέρει χαρακτηριστικά «Η κυβέρνηση και οι διεθνείς δανειστές, «χρωματίζουν», το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης ως κάτι καλό, αφού η Ελλάδα απέφυγε το Grexit, που θα είχε ρίξει την Ευρωζώνη, σε μια εντελώς άγνωστη ζώνη. Όμως για πολλούς Έλληνες – ειδικά για τους νέους, το κακό έχει ήδη γίνει».

Στο αφιέρωμα, φιλοξενούνται δηλώσεις του Έλληνα ανταποκριτή του Der Spiegel, ο οποίος αναφέρει, ότι οι οικονομικές βελτιώσεις από την πικ της κρίσης το 2012, δεν είναι αρκετές.

«Οι Έλληνες αγαπούν την πατρίδα τους και πολλοί θα επέστρεφαν αμέσως μόλις θα έβρισκαν μια αξιοπρεπή δουλειά και προοπτικές στην πατρίδα» σημειώνει.

«Οι χαμηλοί μισθοί και οι υψηλοί φόροι για τους αυταπασχολούμενους κάνουν τις προοπτικές σπάνιες. Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, μιας μόνιμης δουλειάς υπάρχουν δυσκολίες αν θες να φύγεις από το σπίτι των γονιών σου, να κάνεις παιδιά, να έχεις μια αξιοπρεπή και με νόημα ζωή.» λέει ο ίδιος.

Στο κείμενο αναφέρεται ακόμα πως την οκταετία 2008 – 2016, το 4% των Ελλήνων, μετανάστευσαν. Έτσι ενώ το 2008 οι κάτοικοι της Ελλάδας ηλικίας 20-39 ετών ήταν το 29% του πληθυσμού, πλέον είναι μόλις το 24%.

Το BBC, προχωρά μάλιστα σε μια αναδρομή τόσο των οικονομικών όσο και των πολιτικών εξελίξεων της οκταετίας των προγραμμάτων διάσωσης, ενώ καταλήγει και πάλι στον ανταποκριτή του Der Spiegel, οποίος τονίζει «Ανησυχώ για το μέλλον των παιδιών μου εδώ. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα χρειαστούν χρόνια ή και δεκαετίες ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στα επίπεδα διαβίωσης προ κρίσης. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γονείς όπως εγώ, κάνουν το καλύτερο δυνατό, ώστε να παράσχουν στα παιδιά τους τις ικανότητες και τη γνώση που θα τα βοηθήσουν να βρουν μια δουλειά στο εξωτερικό, αν χρειαστεί».

Πηγή: reader.gr