Το Πεντάγωνο πιστεύει πως η Κίνα εκπαιδεύει πιλότους για πιθανή επίθεση κατά των ΗΠΑ

Gazzetta team
Το Πεντάγωνο πιστεύει πως η Κίνα εκπαιδεύει πιλότους για πιθανή επίθεση κατά των ΗΠΑ
Η Κίνα διευρύνει τη δύναμη του στόλου βομβαρδιστικών μεγάλης εμβέλειας και «πιθανόν» εκπαιδεύει τους πιλότους των ενόπλων δυνάμεων για επίθεση με στόχο τις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα έκθεση του Πενταγώνου, η οποία υπογραμμίζει τις προσπάθειες της Κίνας να επεκτείνει την επιρροή της παγκοσμίως δαπανώντας μόνον πέρυσι πάνω από 190 δισ. δολάρια στην άμυνα.

«Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) επέκτεινε ταχύτατα τις υπεράκτιες περιοχές δράσης των βομβαρδιστικών του σε στρατηγικής σημασίας θαλάσσιες περιοχές και πιθανώς εκπαιδεύεται για πλήγματα κατά αμερικανικών και συμμαχικών στόχων», αναφέρεται στην έκθεση, προσθέτοντας πως ίσως οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις επιδείξουν τη «δυνατότητα πληγμάτων κατά αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων και στρατιωτικών βάσεων στον δυτικό Ειρηνικό, περιλαμβανομένου του Γκουάμ».

Οι ΗΠΑ προβληματίζονται για την αυξανόμενη ισχύ και επιρροή της Κίνας στον Ειρηνικό, με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας να αποτελεί ιδιαίτερο επίκεντρο εντάσεων, καθώς αξιώσεις σε αυτήν έχουν τόσο η Λαϊκή Δημοκρατία, όσο και άλλες χώρες. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις τακτικά πραγματοποιούν πτήσεις στην περιοχή, ενώ η Κίνα φαίνεται να επεκτείνει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της σε νησιά και υφάλους στην περιοχή. Άλλο ένα σημείο εντάσεων είναι η Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί επαρχία που έχει αποσχιστεί. Σύμφωνα με την αναφορά του Πενταγώνου, η Κίνα πιθανότατα ετοιμάζει σχέδια για την «ένωση της Ταϊβάν με την Κίνα δια της βίας».

Πηγή: reader.gr