O κόσμος... βαριέται να κατεβάζει τραγούδια και η πειρατεία μειώθηκε!

Gazzetta team
O κόσμος... βαριέται να κατεβάζει τραγούδια και η πειρατεία μειώθηκε!
Οι υπηρεσίες streaming έχουν διευκολύνει το κοινό και κάπως έτσι η πειρατεία έχει μειωθεί αισθητά.

Ποιος θα το πίστευε ότι η πειρατεία στη μουσική θα «φαλήριζε» εξαιτίας των υπηρεσιών streaming;

Σύμφωνα με μουσική έρευνα του YouGov που διεξήχθη τον Μάρτιο σε εύρος 4.099 ενηλίκων από το Ηνωμένο Βασίλειο, ένας μόνο στους δέκα πια κατεβάζει παράνομα μουσική, κάτι που μεταφράζεται σε 18% πτώση από το 2013.

Με το PulseBet*, νιώθεις το παλμό του Live στοιχήματος όπως ποτέ ξανά– Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Από ό,τι φαίνεται στο μεταξύ, η «κατρακύλα» αναμένεται να συνεχιστεί, αφού το 22% εκείνων που εξασφαλίζουν πειρατικά τα τραγούδια που ακούν, απάντησαν πως λογικά δεν θα εξακολουθήσουν να το κάνουν σε πέντε χρόνια από τώρα.

«Τώρα είναι πολύ πιο εύκολο να ακούς μέσω διαδικτύου τη μουσική, παρά να την κατεβάζεις», απάντησε ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, για να προσθέσει άλλος το εξής: «Το spotify έχει τα πάντα, από νέες κυκλοφορίες μέχρι παλιά τραγούδια, γέμισε το κενό και πια δεν υπάρχει η ανάγκη για χρήση ανεπιβεβαίωτων πηγών».

Τα παραπάνω ωστόσο, δε σημαίνουν ότι οι δισκογραφικές εταιρείες δεν τα βρίσκουν ακόμη και τώρα σκούρα, καθώς ανησυχούν για την άνοδο «δημοτικότητας» των υπηρεσιών streaming. Για την ακρίβεια, υπάρχουν εφαρμογές που επιτρέπουν στους χρήστες να «αρπάζουν» μουσική από πλατφόρμες όπως το youtube και το spotify και να την αποθηκεύουν στο κινητό ή τον υπολογιστή τους, εμποδίζοντας έτσι τις ίδιες, αλλά και τους καλλιτέχνες από το να έχουν έσοδα μέσω μελλοντικών διαδικτυακών μεταδόσεων.

Όπως επισημαίνει το YouGov πάντως, οι αποκλειστικές μεταδόσεις μέσω streaming ενδεχομένως να αυξήσουν το παράνομο κατέβασμα, αφού το 44% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι μπαίνουν σε αυτήν τη διαδικασία όταν δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές από πουθενά αλλού.

Βέβαια, κανείς δεν αποκλείει την πιθανότητα να έχουν αλλοιωθεί τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς ίσως κάποιοι συμμετέχοντες να μην ήθελαν να παραδεχτούν ότι κατεβάζουν παράνομα μουσική.

Πάντως, για την ιστορία, ένα από τα πιο «κλεμμένα» άλμπουμ της χρονιάς είναι το Everything Is Love των Μπιγιόνσε και Τζέι Ζι, που αρχικά κυκλοφορούσε αποκλειστικά και μόνο στο Tidal.

Πηγή: reader.gr