Νεαρή ακτιβίστρια στεκόταν όρθια μέσα σε αεροπλάνο για να εμποδίσει την απέλαση Αφγανού μετανάστη (pic & vid)

Gazzetta team
Νεαρή ακτιβίστρια στεκόταν όρθια μέσα σε αεροπλάνο για να εμποδίσει την απέλαση Αφγανού μετανάστη (pic & vid)
Την ακύρωση πτήσης, η οποία μεταξύ άλλων θα μετέφερε κι έναν απελαθέντα μετανάστη από το Αφγανιστάν, κατάφερε να πετύχει μία 22χρονη ακτιβίστρια από τη Σουηδία, καθώς αρνούνταν πεισματικά να λάβει την κατάλληλη θέση για να απογειωθεί το αεροσκάφος.

Η Έλιν Έρσον, μία φοιτήτρια από το πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ κι ενεργή ακτιβίστρια για θέματα που αφορούν μετανάστες και πρόσφυγες, πήρε την απόφαση να ρισκάρει την σύλληψή της από τις αρχές, εμποδίζοντας την απογείωση του αεροσκάφους, με το οποίο θα γινόταν πράξη κι η απόφαση για την διοικητική απέλαση του μετανάστη από το Αφγανιστάν.

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στη Sportingbet. Παίξε νόμιμα με προσφορά ημέρας*. * Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις (21+)

Πιο συγκεκριμένα, η νεαρή φοιτήτρια αρνήθηκε να καθίσει στην θέση της και να λάβει την προβλεπόμενη στάση για την απογείωση του αεροσκάφους, συναντώντας την αντίδραση άλλων επιβατών αλλά και των μελών του πληρώματος, που προσπαθούσαν να την μεταπείσουν.

Μάλιστα, η ίδια βιντεοσκοπούσε καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής της στο αεροπλάνο, ενώ απευθυνόμενη σε πλήρωμα και συνεπιβάτες, έλεγε ότι θα καθίσει τη θέση της, μόλις ο Αφγανός μετανάστης κατέβει από το αεροπλάνο.

Τελικά, οι προσπάθειές της καρποφόρησαν προς στιγμήν, καθώς τόσο η ίδια, όσο κι ο μετανάστης κατέβηκαν από το αεροσκάφος, με τις σουηδικές αρχές ασφαλείας να αναφέρουν ότι η απέλαση του Αφγανού μετανάστη θα λάβει χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο, ενώ επεσήμαναν ότι η Έρσον θα βρεθεί υπόλογη στο δικαστήριο, αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης 6 μηνών.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί, πως η 22χρονη φοιτήτρια είχε καταστρώσει μόνη της το σχέδιο ακύρωσης της απέλασης του άντρα από το Αφγανιστάν, καθώς μόλις πληροφορήθηκε την επικείμενη απέλασή του, έκλεισε εισιτήριο στην ίδια πτήση, με σκοπό να σταματήσει την πτήση.

Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, η Έρσον έχει καταστεί ως μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες στην σκανδιναβική χώρα, με όλα τα μέσα ενημέρωσης να ασχολούνται επισταμένως με την υπόθεση, ενώ χρήστες των social media επιδοκιμάζουν την στάση της.

Η ίδια, σε δηλώσεις της στα social media ανέφερε ότι προσπαθεί να αλλάξει τους νόμους για το άσυλο σε μετανάστες και πρόσφυγες στη χώρα, συμπληρώνοντας πως «είναι αδιανόητο να στέλνεις βασανισμένους ανθρώπους πίσω στην κόλαση».