Σε 212 μέρες εξαντλήθηκαν οι πόροι της Γης για το 2018

Gazzetta team
Σε 212 μέρες εξαντλήθηκαν οι πόροι της Γης για το 2018
Η ανθρωπότητα για το 2018 κατανάλωσε σε 212 μέρες τους φυσικούς πόρους που θα έπρεπε να είχε καταναλώσει σε τουλάχιστον 365, προκειμένου να ανανεωθούν φυσικά και να μην επιβαρύνει τις επόμενες γενιές.

Η κατανάλωση σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή, επιβαρύνουν το οικοσύστημα.

Φέτος, η κατανάλωση όλων των φυσικών πόρων, δηλαδή νερού, γης και ξυλείας, ήρθε νωρίτερα από το αναμενόμενο. Με άλλα λόγια, δανειζόμαστε, καταναλώνουμε αλόγιαστα και μας μένει και χρέος που συνεχώς μεγαλώνει.

Φέτος η ημέρα υπέρβασης για τη Γη, δηλαδή η ημέρα κατά την οποία η κατανάλωση ξεπερνά την ικανότητα αναγέννησης της φύσης, είναι 1η Αυγούστου. Πρόκειται για το νωρίτερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Σύμφωνα με το Global Footprint Network, για να διατηρήσουμε την τρέχουσα ανάγκη μας για πόρους θα χρειαζόμασταν 1,7 πλανήτες σαν τη Γη.

Η υπέρβαση των πόρων της Γης ξεκίνησε τη δεκαετία του '70 λόγω της αύξησης των απαιτήσεων που ώθησαν την κατανάλωση πέρα από βιώσιμο επίπεδο. Από τότε η μέρα που υπερβαίνει η ανθρωπότητα τους πόρους έρχεται όλο και πιο νωρίς.

Πριν από τριάντα χρόνια, η υπέρβαση έγινε στις 15 Οκτωβρίου, αργότερα κατέβηκε στις 30 Σεπτεμβρίου και πριν από δέκα χρόνια ήταν στις 15 Αυγούστου. Ο ρυθμός έχει επιταχυνθεί τα τελευταία δύο χρόνια και το 2019 μπορεί να είναι μέσα στον Ιούλιο...

Πηγή: reader.gr