Πρώην σύμβουλος του Τραμπ έρχεται στην Ευρώπη για να προκαλέσει ακροδεξιά εξέγερση

Gazzetta team
Πρώην σύμβουλος του Τραμπ έρχεται στην Ευρώπη για να προκαλέσει ακροδεξιά εξέγερση
O Στίβ Μπάνον, ο άκρως αμφιλεγόμενος πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ίδρυμα στην Ευρώπη, με στόχο να προκαλέσει μια ακροδεξιά λαϊκιστική εξέγερση που θα εξαπλωθεί στην ήπειρο, έγραψε ο αμερικανικός ιστότοπος Daily Beast.

Οπαδός της αμερικανικής ακροδεξιάς, ο Στιβ Μπάνον μίλησε στον ιστότοπο για τις φιλοδοξίες του, με πρώτο σταθμό τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019.

Σε μια συμβολική κίνηση, τα κεντρικά της οργάνωσής του που θα ονομάσει The Mouvement θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται στο άρθρο της Daily Beast που δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ. Πριν από τις εκλογές του 2019, σχεδιάζει να προσλάβει 10 υπαλλήλους και κυρίως έναν ειδικό στις έρευνες γνώμης.

Το «Κίνημα» θα διενεργεί δημοσκοπήσεις, θα παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και αναλύσεις σε προσωπικότητες που ανήκουν στον χώρο της δεξιάς, που δεν έχουν απαραιτήτως κάποια οργάνωση να τους στηρίζει, σημειώνει η Daily Beast.

Μπάνον, ο ακροδεξιός Σόρος

Ο στόχος του Στιβ Μπάνον είναι σαφής: να αναμετρηθεί με το ίδρυμα του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτ Σόρος, το Open Society, που κατατάσσεται στον χώρο της αριστεράς.

«Ο Σόρος είναι ευφυέστατος» είπε ο Μπάνον, «είναι ο διάβολος αλλά είναι ευφυέστατος».

Ο πρώην επικεφαλής του ακροδεξιού ιστότοπου Breitbart βρισκόταν στο Λονδίνο όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επισκεπτόταν την Ευρώπη, όπως μετέδωσαν ΜΜΕ, έχοντας εγκαταστήσει το αρχηγείο του σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους δεξιών οργανώσεων της Ευρώπης.

«Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία μας που θα ξεκινήσουμε να στρατολογούμε προσωπικό» τόνισε ο ίδιος στη συνέντευξή του στο Daily Beast.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο Μπάνον είχε πέρυσι συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον Νάιτζελ Φάρατζ στη Βρετανία και στελέχη του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, αλλά και τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

«Η Ιταλία είναι η καρδιά της σύγχρονης πολιτικής» εκτιμά επίσης ο Μπάνον, αναφερόμενος στην άνοδο στην εξουσία της ακροδεξιάς Λέγκας. «Εάν αυτό πετύχει εκεί κάτω, μπορεί να πετύχει οπουδήποτε».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ