Έρχονται πρόστιμα στην Ελλάδα για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Gazzetta team
Έρχονται πρόστιμα στην Ελλάδα για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παρέπεμψε την Ελλάδα σήμερα Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μη εφαρμογή της 4ης οδηγίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην εθνική τους νομοθεσία. Για τους ίδιους λόγους παραπέμθηκαν επίσης η Ιρλανδία και η Ρουμανία.

Μάλιστα, η Επιτροπή προτείνει στο Δικαστήριο να επιβάλει πρόστιμο και καθημερινές κυρώσεις μέχρις ότου οι τρεις χώρες λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

«Η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας πλήττουν την ΕΕ συνολικά και δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιτρέψουμε σε κάποια χώρα της ΕΕ να είναι ο ασθενέστερος κρίκος» δήλωσε η αρμόδια επίτροπος Βέρα Γιουροβά. «Για το λόγο αυτό, απαιτούμε από όλα τα κράτη μέλη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και, ως εκ τούτου, να εξαντλήσουν τα εγκληματικά και τρομοκρατικά ταμεία. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά τα κράτη μέλη στην εφαρμογή αυτών των κανόνων της ΕΕ και θέμα προτεραιότητας».

Με το PulseBet*, νιώθεις το παλμό του Live στοιχήματος όπως ποτέ ξανά– Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Τα κράτη μέλη είχαν προθεσμία μέχρι τις 26 Ιουνίου 2017 να μεταφέρουν στην εθνική τους νομοθεσία την 4η οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πρόκειται για κανόνες οι οποίοι έχουν ενισχύσει τους προηγούμενους, ζητώντας, πρώτον την ενίσχυση της υποχρέωσης εκτίμησης κινδύνου για τις τράπεζες, τους δικηγόρους και τους λογιστές, Δεύτερον, καθορίζοντας σαφείς απαιτήσεις διαφάνειας σχετικά με την πραγματική ιδιοκτησία για τις εταιρείες. Παράλληλα, οι κανόνες θεσπίζουν τη διευκόλυνση της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών από διάφορα κράτη μέλη για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ύποπτων μεταφορών χρημάτων για την πρόληψη και τον εντοπισμό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Οι κανόνες προβλέπουν επίσης τη θέσπιση συνεκτικής πολιτικής έναντι τρίτων χωρών που έχουν ανεπαρκείς κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ενισχύουν τις αρμοδιότητες επιβολής κυρώσεων στις αρμόδιες αρχές.

Εν τω μεταξύ, μετά τις αποκαλύψεις του Παναμά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, η Επιτροπή πρότεινε μια πέμπτη οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Οι νέοι αυτοί κανόνες αποσκοπούν στη διασφάλιση υψηλού επιπέδου διασφαλίσεων για τις χρηματοοικονομικές ροές από τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου, στη βελτίωση της πρόσβασης των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών στις πληροφορίες, στη δημιουργία κεντρικών μητρώων τραπεζικών λογαριασμών και στην αντιμετώπιση των κινδύνων χρηματοδότησης της τρομοκρατίας που συνδέονται με τα εικονικά νομίσματα και τις προπληρωμένες καρτέλες. Αυτοί οι νέοι κανόνες τέθηκαν σε ισχύ στις 9 Ιουλίου 2018 μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και τα κράτη μέλη θα πρέπει να μεταφέρουν στην εθνική νομοθεσία την πέμπτη οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έως τις 10 Ιανουαρίου 2020.

Πηγή: insider.gr