Ξενοδοχείο προσφεύγει εναντίον 1.000 θυμάτων του μακελειού του Λας Βέγκας

Gazzetta team
Ξενοδοχείο προσφεύγει εναντίον 1.000 θυμάτων του μακελειού του Λας Βέγκας
Η εταιρεία MGM Resorts, στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο από όπου άνοιξε πυρ ο δράστης του μακελειού στο Λας Βέγκας την περασμένη χρονιά, σκανδάλισε πολλούς στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με την απόφασή της να υποβάλει αγωγή εναντίον 1.000 και πλέον θυμάτων της πιο πολύνεκρης επίθεσης ενόπλου στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Την 1η Οκτωβρίου, ένας 64χρονος Αμερικανός, ένας ευκατάστατος λογιστής, είχε ανοίξει πυρ στοχοθετώντας το ανύποπτο κοινό σε μια συναυλία σε ανοικτό χώρο, σκοτώνοντας 58 συμπολίτες του και τραυματίζοντας άλλους περίπου 800.

Ο δράστης του μακελειού είχε οχυρωθεί μέσα σε μια σουίτα στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Mandalay Bay Resort and Casino, όπου είχε μεταφέρει ένα ολόκληρο οπλοστάσιο. Αυτοκτόνησε, στρέφοντας το τουφέκι του στον εαυτό του, πριν φθάσουν οι αστυνομικοί.

Περίπου 2.500 άνθρωποι—επιζήσαντες και συγγενείς των θυμάτων—είχαν μηνύσει τον όμιλο των ξενοδοχείων, ή είχαν εκφράσει την πρόθεση να το κάνουν, προσάπτοντάς του ευθύνες για τη σφαγή λόγω αμελείας.

Η MGM Resorts αντέδρασε προσφεύγοντας την περασμένη Παρασκευή τόσο στη δικαιοσύνη στη Νεβάδα, όσο και σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Λος Άντζελες, αξιώνοντας να μπουν στο αρχείο οι αγωγές σε βάρος της.

Επικαλούμενος έναν ομοσπονδιακό νόμο (τον λεγόμενο Safety Act), ο όμιλος ερίζει ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνος για την επίθεση, καθώς οι οργανωτές της συναυλίας Live Nation είχαν αναθέσει την ασφάλεια της συναυλίας στην εταιρεία CSC, η οποία είναι πιστοποιημένη από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.

Ο νόμος, ο οποίος καταρτίστηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ορίζει πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι μόνο σε τελευταία ανάλυση υπεύθυνη αν διαπράττονται επιθέσεις με πολλά θύματα στις οποίες υπάρχουν ευθύνες εταρειών ή οργανισμών που έχουν προσλάβει εταιρείες ασφαλείας πιστοποιημένες από το υπουργείο.

Παρότι η MGM Resorts τόνισε στην προσφυγή της ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να ζητήσει χρήματα από τα θύματα και απλά θέλει η διαδικασία των προσφυγών εναντίον της να εξεταστεί από ομοσπονδιακό δικαστήριο με βάση τον Safety Act, το διάβημά της προκάλεσε σκάνδαλο και αντιδράσεις.

Μια οργάνωση υποστήριξης των θυμάτων επιθέσεων με πυροβόλα όπλα εξέφρασε τη «βαθιά θλίψη» της για αυτή την κίνηση της εταιρείας, τονίζοντας πως πολλά από τα θύματα βρίσκονται «στα πρόθυρα της αυτοκτονίας» και άλλα «έχουν χάσει τις δουλειές» και «τα σπίτια τους».

Ο δικηγόρος Ρόμπερτ Έγκλετ, ο οποίος εκπροσωπεί μία γυναίκα που συγκαταλέγεται στα θύματα, υποστήριξε ότι αυτή η κίνηση είναι «η πιο σκανδαλώδης που έχει δει στα 30 χρόνια της καριέρας του», κρίνοντας ότι η CSC «δεν είχε αναλάβει να εγγυηθεί την ασφάλεια στο (ξενοδοχείο) Μανταλέι Μπέι» κατά τη διάρκεια της επίθεσης ή πριν από αυτή, άρα η MGM Resorts δικαίως μηνύθηκε.