Τουλάχιστον 14 νεκροί το τριήμερο από τον καύσωνα στην Ιαπωνία

Gazzetta team
Τουλάχιστον 14 νεκροί το τριήμερο από τον καύσωνα στην Ιαπωνία
Το κύμα καύσωνα που έπληξε την Ιαπωνία το εορταστικό τριήμερο στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους, μετέδωσαν ΜΜΕ σήμερα, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων στις επαρχίες στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν τεράστιες πλημμύρες και κατολισθήσεις λάσπης οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 222 ανθρώπους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της ιαπωνικής αστυνομίας, ενώ άλλοι περίπου 20 κάτοικοι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο υδράργυρος ξεπέρασε τη Δευτέρα, την ημέρα της εθνικής εορτής της Ιαπωνίας, τους 39 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους, και σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία, δημιούργησαν εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του καύσωνα, ανάμεσά τους μια 90χρονη γυναίκα που βρέθηκε αναίσθητη. Χιλιάδες άλλοι άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με συμπτώματα θερμοπληξίας ή αφυδάτωσης, που αποδίδονται στην υπερβολική ζέστη.

Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν και στη δυτική Ιαπωνία, μερικές ημέρες μετά τη βροχόπτωση-ρεκόρ που προκάλεσε τις χειρότερες κατολισθήσεις και πλημμύρες στη χώρα εδώ και δεκαετίες, που εκτόπισαν 5.000 ανθρώπους και άφησαν 200.000 χωρίς υδροδότηση. Πάνω από 60.000 πυροσβέστες, αστυνομικοί και στρατιωτικοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις αρωγής.

Πέρυσι, 48 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο εξαιτίας της ζέστης, εκ των οποίων οι 31 τον Ιούλιο, σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης πυρκαγιών και καταστροφών.

Το κύμα καύσωνα οφείλεται σε δύο υψηλά βαρομετρικά στην Ιαπωνία που καλύπτουν μεγάλο μέρος της χώρας και οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχιστούν όλη την εβδομάδα, αν όχι περισσότερο, προειδοποίησε η μετεωρολογική υπηρεσία.