Η χώρα που δέχθηκε το 2017 το χαμηλότερο αριθμό μεταναστών εδώ και μια δεκαετία

Gazzetta team
Η χώρα που δέχθηκε το 2017 το χαμηλότερο αριθμό μεταναστών εδώ και μια δεκαετία
Ο αριθμός των μεταναστών που έγιναν δεκτοί στην Αυστραλία έπεσε το 2017 στο χαμηλότερο ποσοστό του εδώ και μία δεκαετία εξαιτίας της δρακόντειας μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί η Καμπέρα, βάσει της οποίας γίνονται δεκτοί μόνο οι καλύτεροι υποψήφιοι, ανακοίνωσε σήμερα η αυστραλιανή κυβέρνηση.

Ο αριθμός των μεταναστών που έλαβαν μόνιμη άδεια παραμονής μειώθηκε κατά 20.000 το 2017 στις 162.000, δήλωσε ο Πίτερ Ντάτον υπουργός Εσωτερικών. Οι άδειες παραμονής που δόθηκαν σε εξειδικευμένους επαγγελματίες όπως και οι οικογενειακές βίζες μειώθηκαν.

Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό εδώ και δέκα χρόνια και εξηγείται από την αυστηροποίηση των διαδικασιών επιλογής, πρόσθεσε.

«Βεβαιωνόμαστε ότι οι άνθρωποι που έρχονται για να ενταχθούν στην αυστραλέζικη οικογένειά μας, έρχονται για να εργαστούν, όχι για να ζήσουν από τα κοινωνικά επιδόματα», τόνισε.

«Όταν υπάρχει ένα αυστηρό σύστημα μετανάστευσης όπως το δικό μας και είμαστε σίγουροι για τους μετανάστες που γίνονται δεκτοί μέσω του συστήματος, ότι είναι παραγωγικοί, ότι θα εργαστούν σκληρά, ότι δεν θα ζουν εις βάρος της κοινωνίας (…), θα υπάρχουν οικονομικά οφέλη», τόνισε ο Ντάτον.

Η μετανάστευση είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα στην Αυστραλία, όπου κάποιοι λένε ότι φοβούνται για τις δουλειές τους και θεωρούν ότι οι πόλεις είναι πολυπληθείς.

Η αντιπολίτευση χαιρέτισε μεν τη μείωση του αριθμού των μεταναστών, όμως τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τους εκατοντάδες μετανάστες που φτάνουν παράτυπα στη χώρα και στέλνονται σε κέντρα κράτησης εκτός Αυστραλίας.

Η Αυστραλία διώχνει συστηματικά τα πλοία με τους παράτυπους μετανάστες. Όσοι όμως καταφέρνουν να φτάσουν στη χώρα στέλνονται σε απομονωμένα κέντρα κράτησης στον Ειρηνικό. Ακόμη κι αν γίνει δεκτό το αίτημά τους για άσυλο, δεν μπορούν να εισέλθουν σε αυστραλιανό έδαφος.

Οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και ο ΟΗΕ έχουν επικρίνει την Αυστραλία που γυρνά την πλάτη της στους ευάλωτους πληθυσμούς, όμως η Καμπέρα επαίρεται για την αποτελεσματική πολιτική της που αποτρέπει τους παράτυπους μετανάστες.

«Υπήρξαν αυτοκτονίες, πολλές ψυχικές ασθένειες και η κυβέρνηση κάνει λάθος σε αυτό το κομμάτι της (μεταναστευτικής) πολιτικής», δήλωσε ο βουλευτής των Εργατικών Άντονι Αλμπανίζ.

Ο Ντάτον υπογράμμισε από την πλευρά του την ανάγκη να καταπολεμηθούν οι διακινητές, προσθέτοντας ότι αυτή η αυστηρότητα επιτρέπει στην Αυστραλία να δέχεται νόμιμα αιτούντες άσυλο.

«Πέρυσι δεχθήκαμε τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που έχουμε δεχθεί εδώ και δεκαετίες. Αυτό καταφέραμε να το κάνουμε διότι έχουμε ασφαλίσει τα σύνορά μας», εξήγησε.

Σχεδόν 22.000 άνθρωποι έγιναν δεκτοί στην Αυστραλία το 2016 και το 2017 βάσει του προγράμματος υποδοχής ανθρωπιστικών υποθέσεων. Αυτοί οι πρόσφυγες δεν προσμετρώνται στους μόνιμους μετανάστες.