Οι αρχές του Κέιπ Τάουν θα ρυμουλκήσουν παγόβουνο για να λυθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας (pics & vid)

Gazzetta team
Οι αρχές του Κέιπ Τάουν θα ρυμουλκήσουν παγόβουνο για να λυθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας (pics & vid)
Ένα πρωτότυπο τρόπο για να απαλλαγούν μία για πάντα από το πρόβλημα λειψυδρίας που ταλανίζει την πόλη τους βρήκαν οι αρχές του Κέιπ Τάουν στη Νότιο Αφρική.

Πιο συγκεκριμένα, οι έντονοι φόβοι ότι η πόλη θα ξεμείνει από νερό τους επόμενους μήνες αλλά και οι περιορισμοί στην κατανάλωση νερού που τέθηκαν πριν από μερικούς μήνες για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης, οδήγησαν τους υπεύθυνους της πόλης στην επεξεργασία διάφορων σχεδίων ώστε να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουν ξανά μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Έτσι, μεταξύ όλων των σχεδίων που έπεσαν στο τραπέζι, ο Νικ Σλόαν που εξειδικεύεται στις θαλάσσιες διασώσεις πρότεινε την ρυμούλκηση ενός παγόβουνου από την Ανταρκτική, το οποίο θα μπορούσε να παράσχει μέχρι και 150 εκατομμύρια λίτρα φρέσκου και πόσιμου νερού καθημερινά για ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τον Σλόαν, το παγόβουνο αυτό θα πρέπει να έχει μήκος ένα χιλιόμετρο, 250 μέτρα ύψος και 500 μέτρα πλάτος, ενώ για να αποτραπεί το λιώσιμό του κατά την μεταφορά θα πρέπει να τυλιχθεί με ένα ειδικό μονωτικό πλέγμα ώστε να «αντέξει» στο ταξίδι των 2.000 χιλιομέτρων και των τριών μηνών μέχρι να φτάσει στην νοτιοαφρικάνικη πόλη.

Βέβαια, για την όλη επιχείρηση θα χρειαστεί να διατεθούν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το επιτυχές αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου εγγυημένο, καθώς θα πρόκειται για την πρώτη μεταφορά παγόβουνου σε τέτοια απόσταση στα παγκόσμια χρονικά.

Να σημειωθεί, σε αυτό το σημείο, πως το Κέιπ Τάουν με πληθυσμό περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων, το 2018 βρέθηκε ένα βήμα πριν την «ώρα μηδέν», καθώς τα διαθέσιμα αποθέματα νερού είχαν μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό σημείο, ωθώντας τις τοπικές αρχές να θέσουν περιορισμούς στην κατανάλωση (50 λίρα νερού ημερησίως ανά νοικοκυριό και συμβουλές για δίλεπτα ντους).