Ζάεφ: «Η συμφωνία των Πρεσπών ήρθε επειδή εγώ κι ο Τσίπρας είμαστε αριστεροί»

Gazzetta team
Ζάεφ: «Η συμφωνία των Πρεσπών ήρθε επειδή εγώ κι ο Τσίπρας είμαστε αριστεροί»
Ο Ζόραν Ζάεφ πιστεύει πως κατάλαβε ποιο είναι το... κλειδί της επιτυχίας στην συμφωνία των Πρεσπών.

Μιλώντας στο Euraktiv, ο κ. Ζάεφ ανέφερε « Μερικές φορές νομίζω ότι πετύχαμε συμφωνία, επειδή τόσο εγώ, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας είμαστε αριστεροί πολιτικοί. Παρόλα αυτά, προσφάτως συνάψαμε παρόμοια συμφωνία με τη Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός της οποίας ανήκει στη δεξιά. Επομένως, αυτό που είναι κοινό μεταξύ μας είναι προφανώς η πίστη στο ευρωπαϊκό μέλλον, αυτή η ευχή, αυτή η αγάπη για την Ευρώπη που κυριαρχεί στους χαρακτήρες και τη σκέψη μας».

Ο κ. Ζάεφ κάνει λόγο για «Μακεδόνες με ελληνική καταγωγή και για «Μακεδόνες χωρίς ελληνική καταγωγή».

«Δεν ζητάμε αμέσως να γίνουμε μέλη της ΕΕ. Θα θέλαμε να έχουμε την ευκαιρία να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις για την πλήρη ένταξη στην ΕΕ. Άλλωστε, θυμόμαστε ότι υπήρχαν χώρες που διεξήγαγαν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά δεν έγιναν ποτέ μέλη, όπως οι Σκανδιναβικές χώρες. Από αυτή την άποψη, ο πρόεδρος Μακρόν πιθανότατα δεν μπορούσε να παραμείνει άπραγος από τη σημαντική λύση που πέτυχαν η Μακεδονία και η Ελλάδα, η οποία ξεπερνά τις διακρίσεις στην ταυτότητα, αναγνωρίζοντας τον Μακεδονικό λαό με την ελληνική καταγωγή και τον Μακεδονικό λαό χωρίς ελληνική καταγωγή.

Επιπλέον, για να κάνουμε μια γεωγραφική διάκριση με βάση τα γεγονότα, είμαστε το βόρειο τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας, η Βουλγαρία έχει το ανατολικό τμήμα, η Ελλάδα έχει το νότιο τμήμα και η Αλβανία έχει μέρος αυτής. Αυτό είναι γεγονός. Ξέρω πόσο δύσκολη είναι η λύση, είναι δύσκολο για μένα, είναι δύσκολο για τον λαό μου, αλλά η ευρωπαϊκή φιλοδοξία και το καθήκον μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές είναι εξαιρετικά σημαντικό» ανέφερε.

Πηγή: reader.gr