Οι πίθηκοι του Παναμά μπήκαν στην Λίθινη Εποχή και χρησιμοποιούν πέτρες (pics & vids)

Gazzetta team
Οι πίθηκοι του Παναμά μπήκαν στην Λίθινη Εποχή και χρησιμοποιούν πέτρες (pics & vids)
Σε μία εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει άρδην τον τρόπο που προσεγγίζεται η εξέλιξη των ειδών, προχώρησαν οι βιολόγοι επιστήμονες που μελετούν τη ζωή και τις συνήθειες άγριων θηλαστικών στα δάση και τις ζούγκλες της Κεντρικής Αμερικής.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι πληθυσμοί των καπουτσίνων -είδος πιθήκου- που ζουν στην περιοχή του Παναμά, έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται με τη χρήση πετρών ώστε να διευκολύνουν την εύρεση τροφής, σπάζοντας με αυτές τα σκληρά κελύφη καρπών κι οστρακοειδών.

Η διαπίστωση αυτή, όσο πρωτόγονη κι αν ακούγεται σε κάποιους αποτελεί το πρώτο βήμα για την είσοδο των πιθήκων αυτού του είδους στην εποχή του Λίθου, καθώς η χρήση υλικών για βιοποριστικούς σκοπούς μπορεί να σημάνει την αρχή πολλών αλλαγών στη ζωή και την εξέλιξη του είδους.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως οι καπουτσίνοι του Παναμά δεν είναι οι πρώτοι πληθυσμοί που κάνουν χρήση πέτρας, καθώς στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί πως μία σειρά πληθυσμών πιθηκοειδών έχουν παρόμοιες συνήθειες, όπως πληθυσμοί χιμπατζήδων στην Αφρική, οι μακάκοι της Ταϊλάνδης αλλά κι ομάδες καπουτσίνων στα τροπικά δάση του Αμαζονίου.

Οι ερευνητές θεωρούν εξαιρετικά πρόσφατη την ανακάλυψη της χρήσης πέτρας από πλευράς των πιθήκων, καθώς οι παρατηρήσεις τους που ξεκίνησαν πριν από περίπου τρία χρόνια δεν είχαν κάποιο ανάλογη διαπίστωση.

Βέβαια, αρκετά από τα πρωτεύοντα θηλαστικά (μαϊμούδες, πίθηκοι, χιμπατζήδες, ουραγκοτάγκοι) που ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας έχουν αναπτύξει ανάλογες δεξιότητες, γεγονός που εξηγείται από τους επιστήμονες εξαιτίας της συνθήκης εγκλεισμού που βιώνουν και με ότι αυτό συνεπάγεται (περισσότερος «ελεύθερος» χρόνος, απουσία θηρευτών).

Πλέον, οι επιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν τον τρόπο που οι πίθηκοι απέκτησαν αυτή την ικανότητα αλλά και το γιατί η χρήση πέτρας έχει «εφαρμοστεί» μόνο από μερικούς αρσενικούς καπουτσίνους κι όχι από όλο τον πληθυσμό της περιοχής, καθώς ο μιμητισμός είναι ευρέως διαδεδομένος στις τάξεις των συγκεκριμένων ζώων.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η πρώτη επαφή του ανθρώπου με τα λίθινα εργαλεία είχε λάβει χώρα πριν από περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια, σηματοδοτώντας την αρχή της κυριαρχίας του ανθρώπινου είδους σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πληροφορίες: newscientist.com