O Σούπερμαν της Greenpeace «επιτέθηκε» σε γαλλικό πυρηνικό σταθμό (pic)

Gazzetta team
O Σούπερμαν της Greenpeace «επιτέθηκε» σε γαλλικό πυρηνικό σταθμό (pic)
Μια μη επανδρωμένη, τηλεχειριζόμενη ιπτάμενη συσκευή (drone) με τη μορφή του... Σούπερμαν πέταξε την Τρίτη πάνω από πυρηνικό σταθμό της Γαλλίας στο Μπουζί, κοντά στη Λιόν, προτού να συντριβεί στον τοίχο ενός από τα κτίριά του, όπως ανακοίνωσε η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.

Στόχος αυτού του «χάπενινγκ» ήταν να καταδείξει η οργάνωση το πόσο ευάλωτες μπορεί να είναι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις σε εξωτερικές επιθέσεις.

Η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας EDF επιβεβαίωσε εν μέρει το γεγονός, διαβεβαιώνοντας ότι οι εγκαταστάσεις της είναι ασφαλείς.

Η Γαλλία παράγει το 75% της ηλεκτρικής ενέργειάς της από τους 19 πυρηνικούς σταθμούς που διαχειρίζεται η κρατική EDF.

Σύμφωνα με την εταιρεία, δύο μη επανδρωμένα, μικρά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Μπουζί και το ένα από αυτά εντοπίστηκε από τη γαλλική αστυνομία. «Η παρουσία τους δεν είχε καμία επίπτωση στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα κάνει καταγγελία στις αστυνομικές αρχές.

Η Greenpeace υποστηρίζει ότι οι αποθήκες εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων –σε μια από τις οποίες συνετρίβη την Τρίτη ο «Σούπερμαν»– δεν έχουν σχεδιαστεί ώστε να αντέχουν σε εξωτερικές επιθέσεις και είναι τα πιο ευάλωτα κτίρια των πυρηνικών εργοστασίων στη Γαλλία. Η EDF από την πλευρά της επιμένει ότι τα συγκεκριμένα κτίρια είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αντέχουν σε φυσικές καταστροφές και ατυχήματα.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που το χειριζόταν ένας ακτιβιστής της Greenpeace, μπήκε σε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και συνετρίβη στον τοίχο της δεξαμενής αποθήκευσης των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων που βρίσκεται δίπλα στον αντιδραστήρα 2.

Πληροφορίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ