Υποχρεωτική στράτευση από τα 16 στη Γαλλία

Gazzetta team
Υποχρεωτική στράτευση από τα 16 στη Γαλλία
Την υποχρεωτική στράτευση στην ηλικία των 16 ετών για άνδρες και γυναίκες θέλει να επαναφέρει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Το συγκεκριμένο μέτρο ίσχυε μέχρι το 1996 και φαίνεται πως επαναφέρεται το 2019.

Οι 16χρονοι θα υποχρεώνονται για ένα μήνα να έχουν κάποια κοινωνική υπηρεσία με τη στρατιωτική τους εκπαίδευση ενώ θα έχουν δικαίωμα να την παρατείνουν για ένα χρόνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε αναγγέλλει προεκλογικά πως θα υποχρεώσει τους νέους να περάσουν ένα μήνα «απευθείας εμπειρίας της στρατιωτικής τους ζωής και των απαιτήσεών της». Σύμφωνα με τον ίδιο στόχος της νομοθεσίας είναι να εμφυσήσει τον πατριωτισμό στους πολίτες.

Σημειώνεται ότι ο Μακρόν ήταν ο πρώτος πρόεδρος που δεν πέρασε από αυτή τη διαδικασία που ίσχυε για αρκετά χρόνια καθώς το 1996 οπότε και τερματίστηκε επί προεδρίας Σιράκ είχε ξεπεράσει το όριο ηλικίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει πως θέλει να δώσει στους νέους άνδρες και τις νέες γυναίκες αξίες για να υπερασπίζονται και μάχες για να δώσουν στο κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Οι δύο φάσεις της στρατιωτικής θητείας:

1. Υποχρεωτική εργασία ενός μήνα με επίκεντρο την αγωγή του πολίτη και την κοινωνική υπηρεσία. Εξετάζεται η εθελοντική συνεργασία με φιλανθρωπικές οργανώσεις.

2. Εθελοντική τοποθέτηση τουλάχιστον τριών μηνών και μέχρι ενός έτους κατά την οποία οι νέοι θα ενθαρρυνθούν να υπηρετήσουν σ΄ ένα πεδίο που συνδέεται με την άμυνα και την ασφάλεια. Οι νέοι θα μπορούσαν να επιλέξουν τη διεξαγωγή εθελοντικής εργασίας που συνδέεται με την πολιτιστική κληρονομιά, το περιβάλλον ή την κοινωνική φροντίδα.

Νομικό κώλυμα στις διαβουλεύσεις

Ο στόχος είναι να γίνει η έναρξη του προγράμματος το 2019 ωστόσο στις διαβουλεύσεις υπάρχει νομικό κώλυμα. Ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε για να εξετάσει το σχέδιο προειδοποίησε ότι το γαλλικό Σύνταγμα απαγορεύει στο κράτος να αναγκάσει ένα ολόκληρο τμήμα του πληθυσμού να μείνει εκτός σπιτιού για αρκετό χρονικό διάστημα, εκτός από την περίπτωση της εθνικής άμυνας.


Πηγή: insider.gr