Η σύνοδος κορυφής δεν θα δώσει λύση στην προσφυγική κρίση

Gazzetta team
Η σύνοδος κορυφής δεν θα δώσει λύση στην προσφυγική κρίση
Η Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπορέσει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση για τους μετανάστες στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου.

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, η οποία θα αφιερωθεί σε μεγάλο βαθμό στην μετανάστευση, θα είναι «δύσκολη», κυρίως εξαιτίας του «μποϋκοτάζ» της αυριανής ευρωπαϊκής μίνι συνόδου κορυφής από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Το Παγκόσμιο παίζεται στη Novibet με προσφορά* ημέρας και δεκάδες ειδικά στοιχήματα! *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις

«Πάνω στις προτάσεις που έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Εμανουέλ Μακρόν) για μια ευρωπαϊκή μεταναστευτική αρχή, για την ενίσχυση της Frontex (...) κινήθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος (Άνγκελα Μέρκελ) πριν από 15 ημέρες», δήλωσε ο Μπενζαμέν Γκριβό στον ραδιοσταθμό Europe 1.

«Αυτές θα βρίσκονται προφανώς στο μενού των συζητήσεων αυτό το Σαββατοκύριακο και στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ την προσεχή εβδομάδα, το οποίο θα είναι δύσκολο, δεν θα πρέπει να λέμε ψέματα στους συμπολίτες μας», συνέχισε.

Η Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπορέσει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση για τους μετανάστες στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου, από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η πολιτική της επιβίωση.

«Προς το παρόν υπάρχουν θέσεις που απέχουν πολύ από μια προσέγγιση», παρατήρησε ο Γκριβό, εκφράζοντας τη λύπη του για τις «θέσεις μποϋκοτάζ» από την πλευρά των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία και Σλοβακία).

«Οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ, οι οποίες έχουν επωφεληθεί από την ΕΕ, οικονομικά (...) και αυτό είναι απολύτως θεμιτό, δεν μπορεί να επωφελούνται από τα προνόμια χωρίς να σέβονται τις θεμελιώδεις αξίες, της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών», σημείωσε ο Γκριβό.

«Γνωρίσαμε χρηματοπιστωτικές κρίσεις, αυτή του 2008 άφησε προφανώς ανεξίτηλα ίχνη (...) σε αυτό το ζήτημα αντιμετωπίζουμε μια κρίση των αξιών μας, των θεμελίων μας», πρόσθεσε, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για την υποδοχή ανεπαρκούς αριθμού μεταναστών από τη Γαλλία.

«Πέρυσι είχαμε 100.000 αιτήματα χορήγησης ασύλου και έγιναν δεκτά 32.000», σημείωσε, τονίζοντας ότι «η Γαλλία κάνει το χρέος της», ακολουθώντας μια δύσκολη γραμμή «ανθρωπιάς» και «σθεναρότητας».